Nieuws

Stellers zeearend laat zich kippetje in Haaksbergen goed smaken

Uit Belgisch vogelpark ontsnapte Stellers zeearend duikt nu op in Overijssel
Uit Belgisch vogelpark ontsnapte Stellers zeearend duikt nu op in Overijssel © Ria de Wit
Hij is er weer. De Stellers zeearend die een maand geleden vanuit het niets opdook in Voorst, vlakbij de Overijsselse provinciegrens, waar hij een smakelijk gedekte dis vond op een ooievaarsnest. De zeldzame roofvogel deed zich tegoed aan het ooievaarsbroedsel en nam weer de wieken. Sinds die tijd maakt het gevederde gevaarte vooral de Utrechtse en Gelderse dreven onveilig. Tot gistermorgen, toen hij ineens opdook in Overijssel. In een weiland bij Haaksbergen deed hij zich tegoed aan een kip van loonwerker Bart Rauwers.
"Ik heb een stuk of vijf kippen, die vrij rondlopen in een ren. Daar heeft die zeearend er dus één van gepakt", beaamt Bart. Hij heeft de roofvogel op dat moment zelf niet gezien. Maar buurman Guido Gerritsen wel. Die had de tegenwoordigheid van geest om het tafereel op video te zetten, terwijl de zeearend op z'n gemak de kip van Bart oppeuzelde.
s Avonds kwam de zeearend nóg eens terug. Toen zag Bart hem zelf iets verderop zitten in het weiland. Maar de kippen liet hij toen met rust. Nog wel. Hoe het vandaag is gegaan, weet de Haaksbergse loonwerker niet. "Ik ben nog niet thuis geweest. Dus het kan maar zo zijn, dat hij vandaag terug is gekomen voor de volgende kip."

Nog nooit eerder gezien

Buurman Guido Gerritsen was gisteren de hond aan het uitlaten toen plotseling iets zijn aandacht trok. "Ik zag een dier dat ik nog nooit eerder had gezien. Een enorme roofvogel die een kip had aangevallen en vervolgens aan het opeten was. Dat heb ik gefilmd. Gisteravond kwam de arend weer even terug, maar toen heeft hij geen andere dieren aangevallen."
Stellers zeearend is een kip van een ren in Haaksbergen aan het oppeuzelen
Gerritsen is intussen geïnteresseerd geraakt in de zeearend. "Ik heb contact gezocht met een Belgische valkenier die is aangewezen voor Nederland. Het dier blijkt te zijn ontsnapt uit een vogelkooi in Genk. Hij zei me dat het kansloos was om de arend te vangen, omdat hij nu al zijn eigen prooien pakt. Het heeft dan geen zin meer om hem dan nog te lokken met een kooi en dood aas."
"Het is een opvallend verhaal. Ik zag dat de vogel ook in andere provincies was opgedoken en meermalen in de media is verschenen. Ik weet nu dat het om een Aziatische zeearend gaat."

Spanwijdte van 2,5 meter

De Stellers zeearend, want daar gaat het om, leeft langs de kusten van China, Japan en Siberisch Rusland. De Haliaeetus Pelagicus, zijn Latijnse naam, heeft een spanwijdte van 2,5 meter en is ruim een meter hoog. Met recht een enorme roofvogel , die niet in Nederland voorkomt, in tegenstelling tot de Europese zeearend die zich soms laat zien in de omgeving van het Ketelmeer. Net als zijn Europese neef leeft de Stellers zeearend van vis, die hij levend vangt. Bij voorkeur forel, zalm of kabeljauw. Maar die gaat de Stellers zeearend hier in Nederland niet pakken. Vandaar dat hij zich richt op andere prooien. Zoals ooievaarsjongen en de kippen van Bart.
De Stellers zeearend ontsnapte samen met een soortgenoot eind maart uit zijn kooi in het dierenpark LaBiomista in Genk. Waar de andere vluchteling in België bleef -hij is daar nog steeds niet gevangen- verkoos dit exemplaar het luchtruim boven midden-Nederland. De vogel is de afgelopen weken gezien in Oudewater, Kockengen, Achterveld, Voorst, Scherpenzeel, Barneveld, Putten en begin deze week ook in Epe. Sinds gisteren lijkt hij dus Haaksbergen als nieuwe stek te hebben gekozen.

Vangkooi en dood aas

Valkenier Gerard van den Brink probeerde al meerdere keren om de roofvogel te vangen, vertelde hij op Radio M Utrecht. Met een vangkooi en dood aas als lokkertje. Maar zijn pogingen slaagden niet. "Na een paar weken krijgt zo'n vogel echt honger, dus op een gegeven moment komt dat instinct naar boven. Dan pakt ie eerst eens een keer een kip, en ganzen vangen kan hij ook. Hij eet nu liever levend aas dan dood aas, wat hij in de dierentuin kreeg. Hij is helemaal verwilderd nu."
Van Den Brink snapt dat mensen zullen denken: hij heeft nu lekker z'n vrijheid terug. "Maar je moet je ook bedenken dat hij het in dat park super goed heeft, en dat hij daar niet de gevaren loopt die hij in de vrije natuur wel loopt. Het is niet voor niets dat een vogel in de dierentuin wel 50 wordt, en in het wild een jaar of 12. De grootste angst van het dierenpark is dat ie een keer tegen een windmolen, of een trein of iets dergelijks aanvliegt."
Ook de vogelgriep is een risico voor de vogel. "Die ziekte kan voorkomen bij alle wilde vogels. De kans dat hij een keer een zieke vogel opvreet is best groot." Maar of het nu nog lukt de zeearend te vangen, is maar zeer de vraag. "Die vang je niet meer zomaar."

Niet benaderen

Wie de ontsnapte Aziatische zeearend tegenkomt, moet het dier vooral niet zelf benaderen. Dat is het advies van bioloog Luc Hoogenstein. Het dier heeft een enorme snavel en flinke klauwen. Volgens Hoogenstein kun je nooit zeker weten of en wanneer het dier gevaar ruikt en z'n snavel en klauwen gaat gebruiken.
"Benader het dier niet zelf. Het beste is om de dierenambulance te bellen of een valkenier in te schakelen. Die weten hoe ze de arend moeten vangen. Als je een haal van die snavel krijgt, ben je nog niet jarig".

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.