Nieuws

Van oogjes dicht in Deventer naar wakker worden in Berlijn: nachttrein maakt eerste reis

De nieuwe nachttrein die dagelijks tussen Berlijn en Brussel rijdt, met als tussenstop station Deventer
De nieuwe nachttrein die dagelijks tussen Berlijn en Brussel rijdt, met als tussenstop station Deventer © European Sleeper
Je stapt om iets voor twaalf uur 's nachts in de trein op station Deventer en wordt de volgende ochtend wakker in Berlijn. Dat is sinds afgelopen nacht mogelijk. Een nieuwe nachttrein reed vannacht voor het eerst van Brussel naar Berlijn. "Eerst zou de trein niet door Deventer komen, maar na veel commentaar is toch besloten om daar toch te stoppen", zegt Chris Engelsman. Hij is mede-oprichter van de Nederlandse spoorwegmaatschappij European Sleeper, die de trein aanbiedt.
De vraag om de nachttrein alsnog via Deventer te laten rijden kwam van verschillende kanten. Zelfs in de Tweede Kamer ging het erover. Kamerlid Pieter Omtzigt uit Enschede bracht het stoppen van de trein in zijn provincie onder de aandacht.

Geen politieke kwestie

Engelsman sprak er ook over met Omtzigt, die overigens met de trein naar zijn werk in Den Haag reist. Engelsman: "Het was een kort gesprek, want het is geen politieke kwestie. We kregen via de mail veel vragen van burgers over het laten stoppen van de trein in Deventer. Uiteindelijk zorgden deze signalen ervoor dat de trein stopt in Deventer. Hierdoor hoeven mensen niet eerst naar Amsterdam te reizen om daar op de nachttrein te stappen."

Treininformatie

De nachttrein rijdt dagelijks van Berlijn naar Brussel en andersom. Als de trein vanuit Brussel komt, is die om 23.49 uur in Deventer. En als de trein vanuit Berlijn komt, is de aankomsttijd in Deventer 05.15 uur. Verder stopt de trein in in Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen.
Of Omtzigt al een reis met de nachttrein heeft geboekt? Engelsman reageert lachend: "Ik heb hem nog niet op de passagierslijst zien staan, maar vanwege privacy mag ik daar überhaupt niks over zeggen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.