Nieuws

Woningeigenaren massaal in protest tegen WOZ-waarde: verdubbeling aantal bezwaren

Nieuwe woningen aan de Thorbeckegracht in Zwolle
Nieuwe woningen aan de Thorbeckegracht in Zwolle © ANP
Woningeigenaren in Overijssel hebben dit jaar massaal bezwaar gemaakt tegen hun WOZ-waarde. In Twente verdubbelde het aantal bezwaren ten opzichte van vorig jaar en in de regio Zwolle lag het aantal mensen dat het niet eens is met hun WOZ-waarde van hun huis nog een stuk hoger.
Menig woningbezitter fronste begin maart de wenkbrauwen bij het lezen van de nieuwe WOZ-waarde: de WOZ-waarde steeg in veel gevallen in een jaar tijd met ruim twintig procent.

Duizenden bezwaren

Tegen die verhoging is massaal protest aangetekend. Bij het GBLT, dat de WOZ-waarde bepaalt voor woningen in de regio Zwolle, Ommen en Dalfsen, steeg het aantal bezwaren van 2.414 vorig jaar naar 5.560 bezwaren dit jaar.
In Twente is er eveneens sprake van een forse stijging: ruim 24.000 bezwaarschriften kwamen er binnen op het Gemeentelijk Belastingkantoor Twente (GB Twente), tegenover 11.000 vorig jaar.

'Werkelijkheid en fictie botsen'

De verklaring? Volgens Bart Lassche van GB Twente 'botsen werkelijkheid en fictie met elkaar'. "Overal lees je dat de woningmarkt stagneert. Dus mensen denken dat een WOZ-verhoging van twintig procent niet waar kan zijn. Maar wij berekenen de WOZ-waarde van één jaar eerder, toen de situatie nog anders was."
De forse stijging van het aantal bezwaarschriften bezorgt de belastingkantoren in Overijssel bergen aan extra werk. "Het vraagt heel veel", erkent Lassche. "We proberen extra personeel aan te nemen en te werken met technieken, maar het is soms knap ingewikkeld."
De WOZ-waarde is het bedrag dat je eigen woning waard is. De WOZ-waarde wordt gebruikt voor diverse andere belastingen, zoals de onroerende zaakbelasting. Dat is de belasting die je betaalt als je eigenaar bent van een woning.
Hoeveel woningbezitters in Overijssel terecht bezwaar maken tegen hun WOZ-waarde, is volgens de instanties nu nog niet te zeggen. "Maar we zien wel terug dat er soms nogal makkelijk bezwaar is gemaakt", zegt Lassche. "Dan krijgen we alleen de opmerking: 'we zijn het er niet mee eens', zonder onderbouwing."

No cure, no pay

Veel van de bezwaren kwamen binnen via zogenoemde no cure, no pay-bureaus. Die commerciële bureaus tekenen voor de burger bezwaar aan, maar kosten gemeenten veel geld. In zowel de regio Zwolle als Twente kwam bijna de helft van de bezwaren binnen via zo'n commercieel bureau. Dat is wel iets lager dan vorig jaar, zeggen beide belastingkantoren.
Overijsselse gemeenten waren vorig jaar miljoenen euro's aan belastinggeld kwijt aan de no cure, no pay-bureaus. Staatssecretaris Van Rij (Fiscale Zaken) maakte begin maart bekend dat er strengere regels komen voor de bezwaarbureaus.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.