Nieuws
Duizenden Turken verwacht bij demonstratie tegen genocidemonument in Enschede

Enschede maakt zich op voor een demonstratie tegen een monument voor de Armeense genocide. Verschillende Turkse organisaties slaan de handen ineen om morgen te protesteren tegen het monument, dat volgens hen verdeeldheid zaait. De gemeente houdt rekening met zo'n 2.000 tot 2.500 actievoerders.
Vooropgesteld: het monument staat er nog niet. Het is ook nog helemaal niet zeker dát het er komt. Ondertussen is de onvrede groot bij verschillende Turkse stichtingen en moskeeën, die het gevoel hebben niet gehoord te worden door de gemeente.
Tijdens de Armeense genocide zijn er in de periode 1895-1923 meer dan een miljoen mensen vermoord in Turkije. Waaronder ook honderdduizenden Arameeërs. De Turkse overheid ontkent de genocide en zegt dat er van een vooropgezet plan tot uitroeiing geen sprake was.
Niet gehoord
"Voorzitters van moskeeën en onder meer het Turkse platform zijn in gesprek gegaan met de gemeente", zegt Turgay Ekinci, woordvoerder van de demonstranten. "De uitkomst was dat het monument er gewoon komt en dat ze het maar aan hun achterban moesten verkopen."
"Burgemeester Roelof Bleeker betreurt het dat de vertegenwoordigers van de Turkse organisaties geen goed gevoel overgehouden hebben aan het gesprek", zegt een gemeentewoordvoerder. "Hij heeft hun standpunten en inbreng goed gehoord. Uiteindelijk ligt de beslissing over het wel of niet toestaan van een herdenkingsmonument bij het gemeentebestuur."
Het wordt officieel een 'herdenkingsmonument' genoemd, niet een 'genocidemonument'. Een nuance die voor Turgay Ekinci geen verschil maakt. "Ook als je het een herdenkingsmonument noemt, bevestig je dat er een genocide heeft plaatsgevonden."
Vreedzaam
Ekinci benadrukt dat het een vreedzame demonstratie moet worden. Hij verwijst naar een demonstratie in 2014, toen duizenden Turkse Nederlanders demonstreerden tegen een genocidemonument in Almelo. Toen zei een man dat 'de enclave Karabach het graf van de Armeniërs wordt', waarvoor hij uiteindelijk is veroordeeld.
"We hebben vooraf gesproken met de mensen die een toespraak houden", zegt Ekinci. "Het moet netjes verlopen, maar de boodschap moet duidelijk zijn."
De demonstratie begint om 14.00 uur bij de moskee aan de Atjhestraat, waarna de actievoerders via de Kuipersdijk en de Boulevard 1945 naar het grasveld bij Villa de Bank lopen. Daar houden twee tot drie mensen een toespraak.