Nieuws

Zwartsluis krijgt een nieuw zwembad, maar waar?

Zwembad De Kragge in Zwartsluis heeft z'n beste tijd gehad.
Zwembad De Kragge in Zwartsluis heeft z'n beste tijd gehad. © SZZ
Zwartsluis is na vijftig jaar toe aan een nieuw zwembad. Daar was de gemeenteraad van Zwartewaterland het gisteravond unaniem over eens. Waar de raad over struikelde, is de locatie. Coalitiepartijen CU, SGP en PvdA vinden het een goed idee om het bad naast het huidige zwembad te bouwen. Oppositiepartijen BGZ, VVD en CDA willen dat het college eerst beter onderzoek doet naar mogelijke alternatieven.
In 2021 werd nog gekeken naar renovatie van het huidige, ruim vijftig jaar oude, zwembad De Kragge. Al snel liet het college van burgemeester en wethouders ook de mogelijkheden voor nieuwbouw onderzoeken. Die laatste optie gaat, zoals het nu lijkt, een dikke 4 miljoen euro kosten. Dit kan nog hoger uitvallen vanwege stijgende kosten van bouwmaterialen.
Over de locatie van het nieuwe bad voor Zwartsluis verschillen oppositie en coalitie van mening. In eerste instantie werd nog gedacht om het bad in de Prinsessenbuurt te bouwen, tegenover de huidige locatie van De Kragge. Het CDA denkt echter dat het nog drukker wordt met parkeren in de wijk zodra er een nieuw zwembad is én er woningen komen op de locatie van het huidige zwembad.
Ook de fractie van BGZ vroeg zich ook af "in welke woonplaats een zwembad tegenwoordig middenin een woonwijk ligt".

Locatie Kronenberg

Raadslid John Smits van de VVD en CDA-raadslid Rudi van Zandwijk noemden locatie Kronenberg als goede optie voor een nieuw bad. De gemeente kocht hier vorig jaar, aan de rand van het dorp, 22 hectare aan weilanden voor 1,6 miljoen euro zonder er een definitieve bestemming op te plakken.
Een mooie plek voor een gloednieuw bad en andere sportaccommodaties, vinden de politici. Raadslid Linda van Veen van BGZ ziet locatie Kronenberg ook als een mogelijk en stuurde aan op een bad waarbij het dak open kan, net zoals dat nu het geval is. Ook ziet de oppositie een mogelijkheid voor een nieuw zwembad naast het huidige voetbalveld.

Of toch Julianastraat?

Klaas Huisbrink van de SGP ziet het bad in Zwartsluis liever, net zoals nu, aan de Julianastraat. Volgens hem neemt het te veel tijd in beslag om andere locaties te onderzoeken. “Laten we zo snel mogelijk gaan bouwen, hoe langer we wachten hoe duurder het wordt.” Ook coalitiegenoten PvdA en CU vinden de locatie waar Huisbrink op doelt een prima optie.
Tot slot stond de raad ook positief tegenover het voorstel om zwembad Bestevaer in Genemuiden te renoveren. Tijdens de volgende raadsvergadering gaat de raad over tot besluitvorming.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.