nieuws

Boeren Burgers Buitenlui: De mysterieuze kinderen van de koninklijke familie in Willemsoord

Boeren Burgers Buitenlui zendt de komende weken een drieluik uit over de Koloniën van Weldadigheid. Het grote plan van de oud-officier Johannes van den Bosch om 200 jaar geleden de armoede in Nederland te bestrijden.
Centrale vraag in de serie is of het sociale experiment gelukt of mislukt is. De meningen zijn twee eeuwen later nog steeds verdeeld. Over één ding is iedereen het wel eens: het experiment was uniek op wereldschaal en daarom krijgen de Koloniën van Weldadigheid waarschijnlijk een plek op de beroemde Werelderfgoedlijst van Unesco.

Streng regime in koloniën

Kern van het plan was om arme gezinnen uit de steden vanaf 1818 naar nieuwe nederzettingen in het oosten over te brengen. Daar konden ze een nieuw bestaan als boer opbouwen. Het regime was streng in de koloniën. Daarvoor in de plaats kregen de bewoners wel medische zorg en kregen de kinderen onderwijs, wat bijzonder was voor die tijd.

De eerste twee landbouwkolonies werden gesticht in Drenthe. De derde landbouwkolonie was het Overijsselse Willemsoord bij Steenwijk.

Buitenechtelijke kinderen

Willemsoord wordt vanaf 1820 bevolkt met bestedelingen; vondelingen of weeskinderen uit de steden. Twee kinderen vallen op, Floris en Emma. Waarschijnlijk zijn het buitenechtelijke kinderen van de koninklijke familie.
"Harde bewijzen zijn nooit geleverd, maar je kunt toch wel aannemen dat het verhaal klopt", zegt directeur Jan Mensink van de Maatschappij van Weldadigheid.
In 1820 worden Floris en Emma ingeschreven in het register van de Maatschappij en worden ze in Willemsoord geplaatst in een nieuw gezin. Om er zeker van te zijn dat het Floris en Emma aan niets ontbreekt, worden er Zwitserse obligaties afgeleverd bij de Maatschappij. Jan Mensink noemt in het radioprogramma Boeren Burgers Buitenlui nog andere elementen, waaruit hij afleidt dat er aan deze zaak 'een luchtje zit'.

Eerste aflevering

In de eerste aflevering gaan we samen met kenner Bert Kuiper op zoek naar sporen van de kolonietijd. En we horen dus het mysterieuze verhaal over vermeende buitenechtelijke kinderen van de koninklijke familie, die destijds in Willemsoord geplaatst werden.

Deel twee en drie

De aankomende weken zijn op dinsdagmiddag om iets na 17:30 deel twee en drie te beluisteren. Volgende week gaat het over een massagraf dat verscholen ligt in de bossen van Ommerschans.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.