Nieuws

Eerste strafzaak tegen omstreden ex-rijschoolhouder: "Het systeem klopt niet"

Ex-rijschoolhouder Henrie Kamps is weer begonnen met het spotten van rijexamens in Enschede.
Ex-rijschoolhouder Henrie Kamps is weer begonnen met het spotten van rijexamens in Enschede. © Eigen foto
Ooit was Henrie Kamps uit Neede een doodgewone rijschoolhouder, maar inmiddels noemt hij zichzelf journalist en klokkenluider. Volgens hem zijn er allerlei misstanden binnen het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR), maar wordt hij bij het onthullen daarvan tegengewerkt door de overheid. Vandaag diende de eerste strafzaak tegen Kamps. De aanklacht: lokaalvredebreuk.
Op 1 december 2021 was Kamps aanwezig op het examenterrein van het CBR in Enschede, terwijl hij een toegangsverbod had. Daar draaide de zaak vandaag om in de Almelose rechtbank. Kamps dacht dat hij ook terechtstond voor een poging tot zware mishandeling, maar die zaak bleek geseponeerd te zijn. "Krijg je geen bericht van een sepot?", vraagt Kamps. Door een misverstand was hij niet op de hoogte gebracht. "Het was netter geweest als dat wel was gebeurd", concludeert de rechter.

Dwangsom

Hoewel dit Kamps' zijn eerste strafzaak is, is de rechtbank hem niet vreemd. Het CBR spande eerder al een kort geding tegen hem aan. Kamps heeft namelijk een missie: misstanden binnen het CBR aan de kaak stellen. Zo zou het CBR volgens hem de grotere rijscholen bevoordelen ten opzichte van hun kleinere collega's. Om dat aan te tonen, dook hij meerdere keren op tijdens rijexamens. Daarbij filmde hij examenkandidaten, waarna hij zijn bevindingen op zijn eigen websites publiceerde. Journalistiek onderzoek, vindt hij zelf.
Het CBR vond dat Kamps met zijn onderzoek de rijexamens saboteerde en sleepte hem begin dit jaar voor de civiele rechter. Het oordeel? Een dwangsom van vijfhonderd euro per overtreding tot een maximum van een ton. Kamps laat zich daar niet door tegenhouden en is inmiddels weer examenritten gaan spotten. Daarbij beroept hij zich op het vonnis van de civiele rechter. Volgens hem is het spotten van praktijkexamens toegestaan, mits het op verantwoorde wijze gebeurt.

Geen advocaat

De verdenking van vandaag staat daar helemaal los van. "Er is heel veel aan de hand in uw zaak", aldus de rechter. "Maar dit is een politiezaak met een vrij eenvoudige verdenking. Alle omstandigheden eromheen hebben hier geen betrekking op."
Kamps kwam zonder advocaat naar Almelo. "U acht zichzelf in staat om uw juridische verdediging te voeren?" vroeg de rechter. Kamps gaf aan dat hij eerst wilde luisteren naar de getuigen, want hij had op persoonlijke titel drie personen opgeroepen, onder wie Alexander Pechtold, algemeen directeur van het CBR. De ex-rijschoolhouder kreeg echter geen enkele reactie. Ook niet van het Openbaar Ministerie (OM).
"Wij doen alles vanaf het beeldscherm en ik heb gezien dat u een raadsvrouw heeft", aldus de officier van justitie. "Zij heeft zich niet onttrokken en de advocaat is de natuurlijke gesprekspartner van het OM. Als getuigen moeten worden opgeroepen, doet de advocaat dat." "Onbegrijpelijk", vindt Kamps.

Zaak aangehouden

Uiteindelijk besluit de ex-rijschoolhouder dat hij toch wil overleggen met zijn advocaat. De rechter en officier van justitie gaan akkoord. De zaak is aangehouden voor onbepaalde tijd. Aan het einde van de zitting probeert Kamps nog een envelop met documenten te overhandigen aan de rechter. Daar wil zij echter niets van weten. Als het documenten zijn die betrekking hebben op deze zaak, moet Kamps ook daarvoor bij zijn advocaat aankloppen. "Dat is de kortste weg", aldus de rechter.
"Ik ben alleen maar een klokkenluider", sluit Kamps af. "Ik word van hort naar her gestuurd. Het systeem klopt niet." Bij het verlaten van de rechtszaal laat hij de envelop op tafel liggen. Die tactiek mislukt. De rechter verzoekt hem vriendelijk om de envelop mee naar huis te nemen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.