Nieuws

Ruim 2.000 skaters met blessures naar ziekenhuis: "Ga voorbereid op pad"

Populariteit inlineskaten groeit, het aantal botbreuken groeit evenredig.
Populariteit inlineskaten groeit, het aantal botbreuken groeit evenredig. © ANP
Skeeleren is in trek. Steeds meer mensen binden inlineskates onder en trekken erop uit. Het is een prachtige manier om in beweging te komen, stelt schaatsbond KNSB. Maar die populariteit kent ook een keerzijde: vorig jaar belandden ruim 2.000 skeelers op de Spoedeisende Hulp (SEH) met botbreuken en hersenletsel. De KNSB en VeiligheidNL zijn daarom een campagne begonnen: "Ga goed voorbereid op pad."
Toen sportvelden en gymzalen leeg waren door corona, won inlineskaten flink aan populariteit. Vooral onder meiden tot 18 jaar. Dat hebben ze ook geweten op de spoedposten in de ziekenhuizen. In 2020 meldden zich daar zo'n 4.500 skaters met ernstig letsel. Een jaar later brachten 4.700 skaters een bezoek aan SEH, bijna altijd als gevolg van valpartijen. In bijna de helft van alle gevallen (46 procent) waren de patiënten meisjes van 4 tot 17 jaar.
Na de lockdowns nam de aandacht voor skeeleren wat af en daarmee ook het aantal botbreuken. Toch staat inlineskaten, net als schaatsen op natuurijs, in de top vijf van sporten met ernstig letsel afgezet tegen het aantal beoefende uren, meldt Martijntje Bakker van VeiligheidNL. Dit kenniscentrum voor letselpreventie heeft samen met de KNSB de campagne Lekker inlineskaten, ga goed voorbereid op pad! gelanceerd. De reden laat zich raden: om blessures bij inlineskaten en schaatsen (op natuurijs) te voorkomen.

Beschermingsmiddelen

"Want inlineskaten is een prachtige manier om in beweging te komen", zegt Jurre Trouw, manager sportparticipatie van de KNSB. "Je vertrekt gewoon thuis, trekt je skates aan, zoekt het asfalt op, rijdt de polder of een park in en werkt zo aan je gezondheid. Skaten is niet alleen goed voor je conditie, je werkt ook aan kracht en coördinatie. Maar zorg wel dat je goed voorbereid bent: zet een helm op en trek in elk geval polsbeschermers aan. Dan kun je pas echt genieten.”

Remmen en afzetten

Dat zegt ook Marijke Driessen van de Deventer IJsclub. Net als bij andere schaats- en skeelerverenigingen is het dragen van beschermingsmiddelen verplicht. Tijdens skeelertrainingen op sportpark Keizerslanden kunnen deelnemers aan hun conditie werken en leren ze technieken als remmen en afzetten en is er aandacht voor de houding. "Hierdoor ga je het skeeleren beter beheersen", weet Driessen.

'Pak het fietspad'

Uit cijfers van NOC*NSF blijkt dat zo'n 200.000 Nederlanders minimaal één keer per maand op skeelers staat, 77.000 van hen doen dat zelfs wekelijks. De een in georganiseerd verband, in het bijzijn van instructeurs en EHBO'ers, de ander op eigen gelegenheid. Voor die laatste heeft Driessen een dringend advies: "Denk aan een helm en pols- en kniebescherming. Denk ook aan je houding en ga, zeker als je voor het eerst op pad gaat, niet de weg op maar pak een fietspad."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.