Nieuws

Papieren beker Dauwpop toch niet plastic-vrij: ''Maar qua duurzaamheid wel een stap verder"

De nieuwe papieren bekers van Dauwpop, die toch niet helemaal van papier zijn
De nieuwe papieren bekers van Dauwpop, die toch niet helemaal van papier zijn © RTV Oost / Marcus Ganzefles
Het voelt een beetje als een tik op de neus voor de organisatie van Dauwpop, die papieren beker waarin het publiek het biertje, de cola en de sinas krijgt geschonken op het popfestival van 2 en 3 juni in Hellendoorn. De papieren beker werd recent met veel bombarie gepresenteerd als dé standaard voor alle festivals en evenementen de komende jaren. Want plastic bekers gaan vanwege het milieu in de ban. Maar helaas, de veel geroemde papieren beker van Dauwpop blijkt toch niet geheel plastic-vrij. "Dat is even slikken", erkent Rob Telgenkamp van Dauwpop.
De organisator dacht trendsetter te zijn met een papieren beker die hij van een producent kreeg aangeleverd. Vooruitlopend op de troepen: bier en frisdrank schenken in een honderd procent duurzaam en volledig recyclebaar product. Van het aloude glas, naar plastic bekers, naar papier. Dauwpop durfde het aan en organisaties van andere festivals keken met argusogen toe. Zou het bevallen zo'n papieren beker? En is het dé oplossing voor een plastic afval-vrij evenement?

Niet claimen

"We geloven echt dat we de juiste keuze hebben gemaakt. Dat vinden we nog steeds. Alleen onze fout is dat we niet hadden mogen claimen dat de drinkbekers van Dauwpop plastic-vrij zijn", vertelt Telgenkamp. Want er zit plastic in het materiaal waarvan de bekers zijn gemaakt. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), de toezichthouder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Die gaat over milieuzaken.

Wegwerpplastic

Volgens de Nederlandse wet- en regelgeving rondom wegwerpplastic is een beker die niet honderd procent plastic-vrij is, nog steeds een plastic beker. Dus kreeg de organisatie van Dauwpop daarvoor een tik op de vingers. Ze mogen de papieren beker wel gebruiken, maar niet zo noemen.
In deze bekers wordt op Dauwpop bier en frisdrank geschonken
In deze bekers wordt op Dauwpop bier en frisdrank geschonken © RTV Oost / Stefan Klein Koerkamp
"Voor ons is het nog steeds een papieren beker, hoor. Want de hoeveelheid plastic die er in zit is minimaal", werpt Telgenkamp tegen. Hij voelt zich gesteund door een Spaanse producent, die er ook niks van snapt. "De beker heeft gewoon het EU-certificaat voor plastic-vrij. Maar in Nederland moeten we kennelijk toch weer strenger zijn met regelgeving voor milieu en wegwerp plastic dan de rest van Europa."

Flinke voorraad

Het zij zo, verzucht Rob Telgenkamp. De niet geheel plastic-vrije papieren bekers worden gewoon gebruikt volgende week, want hij heeft er een heleboel aangeschaft. Met de voorraad kan hij een tijd vooruit.
"Deze bekers voldoen gewoon aan de huidige regelgeving. Ook volgend jaar nog. Want vanaf 2024 moeten alle drinkbekers op evenementen in stappen van 75, naar 80 en 90 procent recyclebaar zijn. Als je kijkt naar de huidige plastic bekers die nog worden gebruikt, is deze vier keer beter voor het milieu. Ze kunnen gewoon mee in de afvalstroom voor het papier. We zijn er nog niet helemaal, maar lopen qua duurzaamheid wel een stap voor. Dus in feite hebben we een prima alternatief voor de plastic beker."
Dus een bijna papieren beker, die ook nog eens prettiger drinkt. En waarin het biertje koeler blijft, belooft Rob Telgenkamp. De festivalgangers gaan het meemaken volgende week vrijdag en zaterdag in Hellendoorn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.