Nieuws

Twintig maanden cel voor winkeldief die door Sinterklaas in de kraag werd gevat

De rechtbank in Zwolle
De rechtbank in Zwolle © RTV Oost
Sinterklaas moest november vorig jaar een flinke sprint trekken om een winkeldief te pakken. De man wandelde bij bouwmarkt Praxis in Almelo naar buiten met twee Makita-koffers vol gereedschap, waarvoor hij niet had betaald. Toen het alarm afging, zette Sinterklaas de achtervolging in. Met succes: de dief werd gepakt en moet voor deze en andere diefstallen twintig maanden de cel in, oordeelde de rechtbank Overijssel vandaag.
De 34-jarige Almeloër ging die 20ste november vorig jaar niet voor het eerst de mist in. In juli liep hij met boodschappen ter waarde van 15,72 euro langs de kassa van een Plus-supermarkt in Almelo. Vier maanden later greep Sinterklaas hem in de kraag, maar daar heeft de Almeloër niet van geleerd.
Sterker nog, de boel escaleerde zelfs. In februari van dit jaar eiste de man de inhoud van de kassa op bij supermarkt Nettorama in Hengelo. Daarbij riep hij dat hij een mes bij zich had. Klanten die bij de kassa van de supermarkt stonden, trokken zich daar niets van aan en overmeesterden de man.
Of de Almeloër ook daadwerkelijk een mes bij zich had? Getuigen hebben echter tegenover de politie verklaard dat de man in Hengelose supermarkt "I have a knife!" en "Ik ga steken" heeft geschreeuwd. De dader zelf kon zich dat niet meer herinneren, omdat hij tijdens de overval onder invloed was. Wel of geen mes, blijft ook voor de rechtbank de vraag. Dat de man heeft gedreigd geweld te gebruiken, staat volgens de rechtbank echter onomstotelijk vast.

Drie jaar geen harddrugs

De man werd ook verdacht van een overval op een HEMA-filiaal in Almelo, maar daar heeft de rechtbank hem van vrijgesproken. Voor de andere drie diefstallen krijgt de Almeloër dertig maanden cel, waarvan tien maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. In die periode moet hij zich onder toezicht laten stellen door reclassering, die erop toe moet zien dat de Almeloër de komende drie jaar geen harddrugs gebruikt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.