Nieuws
Liam Borger (23) landelijk coördinator Open Kerkendag: "Heb een groot hart voor cultureel erfgoed"

Tal van gebedshuizen openen Tweede Pinksterdag de deuren voor het publiek. Kerkganger of niet, iedereen is welkom om binnen te lopen, deel te nemen aan activiteiten en het interieur te bewonderen, vertelt coördinator Liam Borger uit Dedemsvaart. "Want het gaat niet om het verkondigen van het geloof, maar om de cultuurhistorische waarde van het kerkinterieur."
Hij verbaast zich er regelmatig over: mensen die op vakantie een kerk bezoeken en er een kaarsje opsteken, maar dat op eigen bodem niet doen. Terwijl Nederland heel veel kerken telt. Een groot deel daarvan wordt met sluiting bedreigd, weet Borger. "Daarom is het goed om de waarde van het kerkinterieur onder de aandacht te brengen."
En dat is wat er tijdens de Open Kerkendag, op Tweede Pinksterdag, gebeurt. Overal in Nederland zijn mensen, gelovig of niet, welkom in de kerk. In Overijssel zetten bijna veertig kerken hun deuren open. "Daar kunnen er nog een paar bij komen", weet Borger die de landelijke kerkendag coördineert.
Cultureel erfgoed
Waarom een 23-jarige die taak op zich neemt? "Ik heb een groot hart voor cultureel erfgoed", zegt de Dedemsvaarter die, niet geheel toevallig cultureel erfgoed studeert. En ja, hij is gelovig. Borger is, zoals hij dat zelf zegt, een protestantse jongen. "Maar het gaat maandag niet om zendingsdrang of religieuze achtergrond. Het gaat om de cultuurhistorische aspecten."
Zelf brengt de landelijk coördinator maandag een bezoek aan de Lambertusbasiliek in Hengelo. "Want ik ben dan wel een protestantse jongen, maar die neogotische pracht en praal vind ik heel erg indrukwekkend." De kerk staat onder meer bekend om z'n bijna tachtig meter hoge toren, de Mariakapel en het imposante kerkorgel dat in 1907 is geplaatst en maandag wordt bespeeld door organist Louis ten Vregelaar.
Ter lering en vermaak
"We willen een dag aanbieden ter lering en vermaak", zegt Borger. "Een dag waarop mensen bijvoorbeeld een toren kunnen beklimmen of kinderen mee kunnen doen aan een speurtocht, zoals in de Sint-Stephanuskerk in Borne." Ook zeker een bezoekje waard volgens de coördinator is de lezing Bouwen aan geloofsgesprekken die in de Nicolaaskerk in Wijhe wordt gegeven.
In die lezing gaat het onder meer over waar kerken werden gebouwd en de vorm die de verschillende gebedshuizen kregen. Borger: "Een kerk heeft een waarde voor de omgeving. Het hele Nederlandse landschap wordt gekenmerkt door torenspitsen. En bij al die torenspitsen horen verhalen die verder gaan dan alleen het geloof."
Programma
Wie nieuwsgierig is naar die verhalen, een rondleiding wil volgen en een kerkinterieur wil bewonderen, kan Tweede Pinksterdag tal van kerken bezoeken. Op de site van Stichting Open Kerken is te zien welke kerken deelnemen aan de Open Kerkendag en welke activiteiten er worden gehouden.