nieuws

Milieudeskundige vraagt ministerie om afvalwaterinjecties NAM per direct te verbieden

Milieudeskundige vraagt ministerie om afvalwaterinjecties te verbieden
Milieudeskundige vraagt ministerie om afvalwaterinjecties te verbieden
Milieu-expert Manon Wierenga vraagt het ministerie van Economische Zaken om de afvalwaterinjecties van de NAM in de Twentse bodem per direct te verbieden. Volgens Wierenga zijn de injecties in strijd met de Natuurbeschermingswet. Als het ministerie niet op haar verzoek ingaat, stapt ze naar de Raad van State.
Wierenga zegt dat het milieu-onderzoek naar de gevolgen van het lozen van het afvalwater niet klopt. Zeker niet nu de nieuwe Natuurbeschermingswet van kracht is. "De in 2006 afgegeven vergunning geeft toestemming om boorputten neer te zetten en afvalwater te injecteren," zegt Wierenga. "Volgens het onderzoek naar de gevolgen van dat injecteren zijn de effecten voor het milieu gering. Met zo'n rapport kun je niks."

Officieel verzoek

Hoewel Wierenga al contact met het ministerie van Economische Zaken heeft gehad over haar bevindingen, legt ze er nu een officieel verzoek neer om de afvalwaterinjecties te verbieden. Mocht het ministerie niet op haar verzoek ingaan, dan stapt ze naar de Raad van State.
"Met het oog op lekkende leidingen en onderzoeken die uitwijzen dat er toch behoorlijke gevolgen zijn voor het milieu, lijkt me duidelijk dat de gevolgen voor het milieu niet gering zijn," oordeelt Wierenga.

Leiding aangetast

Vorige maand maakte de Nederlandse Aardolie Maatschappij bekend dat de olieproductie in het Drentse Schoonebeek volledig werd stilgelegd. Daardoor kwam er ook geen afvalwater meer naar Twente. Aanleiding was dat de resultaten van een uitgebreide inspectie van de pijpleiding, die afvalwater vervoert laten zien dat de leiding op meerdere plekken van binnenuit is aangetast.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.