Nieuws

Demonstratie tegen mogelijke komst genocidemonument Enschede rustig verlopen

De demonstranten in Enschede
De demonstranten in Enschede © News United
De demonstratie van verschillende Turkse organisaties tegen de mogelijke komst van een monument ter nagedachtenis aan de Armeense genocide is rustig verlopen. De gemeente Enschede hield rekening met zo'n 2.000 demonstranten, dat werden er uiteindelijk een paar honderd.
De mogelijke komst van het monument is veel demonstranten een doorn in het oog. Volgens een aantal van hen heeft er nooit genocide plaatsgevonden op de Armeniërs. Zij vinden het daarom ongepast dat er mogelijk een monument voor wordt opgericht. Zij vinden dat het voor verdeeldheid zorgt.

Boos op burgemeester

Een paar honderd mensen liep mee in de protestmars. Zij hadden protestborden bij zich met daarop een foto van burgemeester Roelof Bleeker. Ze verwijten hem verdeeldheid te zaaien en niet naar hen te luisteren. Onlangs was er een gesprek tussen een deel van de Turkse gemeenschap en Bleeker over de mogelijke komst van het monument. De twee partijen werden het tijdens het gesprek niet eens. "De uitkomst was dat het monument er gewoon komt en dat we het maar aan onze achterban moeten verkopen." aldus een woordvoerder van de demonstranten.
De demonstratie in Enschede
De demonstratie begon om 14.00 uur bij de moskee aan de Atjehstraat, waarna de actievoerders via de Kuipersdijk en de Boulevard 1945 naar het grasveld bij Villa de Bank liepen. De politie had uit voorzorg de ME achter de hand gehouden, maar deze hoefde niet in actie te komen en vertrok al vrij snel weer.
Tijdens de Armeense genocide zijn er in de periode 1895-1923 meer dan een miljoen mensen vermoord in Turkije. Waaronder ook honderdduizenden Arameeërs. De Turkse overheid ontkent dat er sprake is van genocide en zegt dat er van een vooropgezet plan tot uitroeiing geen sprake was.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.