Nieuws

Lange wachtlijsten door groot tekort aan scoutingleiders

Scouts in Holten
Scouts in Holten © RTV Oost
Er zijn heel wat kinderen in Nederland die momenteel teleurgesteld zijn, omdat ze geen lid kunnen worden van een scoutinggroep. Reden: een groot te kort aan groepsleiders. Bijna elke scoutingvereniging in onze provincie heeft daardoor te maken met een wachtlijst. Vooral bij de welpen (7 tot 11 jaar) speelt dit probleem. Door het te kort aan vrijwilligers dreigen scoutinggroepen zelfs te verdwijnen.
Er is veel belangstelling om lid te worden van een scoutingvereniging, vertelt Sam Mellor, welpenleider in Holten. "Er is een groot tekort aan leiders. Scouting is erg populair, maar helaas kunnen we niet alle kinderen een plekje bieden." De oplossing is volgens Sam Mellor simpel: "Er moeten zich gewoon meer mensen melden als leider."

Soft- en hardskills

Scouting is volgens Sam Mellor erg belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. "Bij de scouting leren kinderen hard- en softskills, die ze op school niet leren. Denk aan fikkie stoken, kanovaren, vlotten bouwen, maar ook leiderschapsvaardigheden: hoe geef je leiding aan de rest van de groep? Hoe krijg ik ze mee in wat ik wil?"
Een kijkje bij de scouting:
Steeds meer scoutingclubs hebben een te kort aan leiders
Scoutingverengingen moeten het hebben van vrijwilligers. Die blijken steeds lastiger te vinden. Het is een landelijke trend, want steeds minder mensen doen vrijwilligerswerk. Als reden wordt vaak het gevoel van een verplichting genoemd. Volgens Mellor hoeft dat helemaal niet zo te zijn: "Al kun je maar één keer per maand, geef je op. Dan kunnen wij mooie plannen maken en kunnen we als scouting verder."

Aanwas door corona

Mellor merkt dat Holten niet als enige scouting te maken heeft met een tekort aan leiders. "Ook scoutingvrienden elders in Nederland hebben ermee te maken." Scouting Nederland bevestigt dat er overal wachtlijsten zijn. De oorzaak ligt volgens de landelijke organisatie in coronatijd. Toen is het aantal leden flink gegroeid, maar het aantal vrijwilligers niet. Daardoor zijn clubgebouwen te klein geworden en kwam er een tekort aan leiders. De consequentie is dat niet iedereen zomaar lid kan worden.
Scoutingclubs in Nederland proberen uit alle macht nieuwe vrijwilligers te vinden om de wachtlijst weg te werken. Ze delen flyers uit en hopen door meer zichtbaar te zijn ook meer mensen te kunnen werven.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.