Nieuws

Oude spuiterij van Stork in Hengelo omgebouwd tot B&B en 'oldtimerparadijs'

Sleutelen aan een oldtimer
Sleutelen aan een oldtimer © 1Twente
Gebouw 16 in Hart van Zuid in Hengelo was vroeger de spuiterij en zandstralerij van Stork. Sporen uit het verleden zijn nog steeds zichtbaar in het gebouw, maar de oude hal is tegenwoordig een bed & breakfast en een plek waar autoliefhebbers hun oldtimer kunnen stallen en aan hun voertuig kunnen sleutelen.
De B&B is nog maar pas open, maar loopt nu al erg goed, zegt eigenaresse Monique Heijne. "Bijna dagelijks krijg ik aanvragen van mensen die hier willen logeren. Ik had niet verwacht dat het zo snel zou gaan en dat mensen zo enthousiast zouden zijn. We krijgen eigenlijk alleen maar complimenten over de kamers en het gebouw."

Droom

Monique Heijne en René Haafkes hadden jaren geleden al een droom om een oldtimerstalling en bed & breakfast op te zetten in Hengelo. Het idee was er, alleen duurde het even om een geschikte locatie te vinden. "We zijn met verschillende panden bezig geweest", zegt Heijne tegen 1Twente.
De ondernemers klopten voor hulp aan bij de gemeente Hengelo en die wees op het leegstaande Gebouw 16. Oorspronkelijk was het plan dat deze hal tegen de vlakte zou gaan, omdat er nieuwbouw komt in het gebied. "Tien jaar mogen wij dit gebruiken", zeg Heijne. "Het is nu aangemerkt als karakteristiek pand. Dat wil zeggen dat het er niet zomaar af mag. We hebben goeie hoop dat het mag blijven staan."
Naast een oldtimerstalling en bed & breakfast is Gebouw 16 ook een ontmoetingsplek met ruimtes om bijvoorbeeld te vergaderen of een fotoshoot te houden.
Een rondleiding door het gebouw:
Het gebouw is voor de gebruikers 24 uur per dag en zeven dagen per week toegankelijk. Er staan twee hefbruggen. "Het mooie is dat mensen elkaar onderling versterken en van tips voorzien. Er ontstaat hier een soort community van mensen die allemaal dezelfde passie hebben", zegt René Haafkes, die zelf opgegroeid is met auto's.

Restauratie

Autoliefhebber Jelmer Brandsma is al een half jaar bezig met de restauratie van een Saab 99 uit 1977. Dit type auto werd geproduceerd van eind jaren '60 tot en met halverwege de jaren '80.
"Je wordt hier aangestoken door medeklussers en de eigenaren om aan de gang te gaan in een omgeving waar van alles gebeurt. Los van je eigen dingen is het ook superleuk om mee te krijgen wat de rest van de mensen hier doen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.