Nieuws

Jubileumeditie Ribs en Blues Raalte: niet gratis, wel druk

Ribs en Bleus Raalte viert 25 jarig jubileum, maar festival is niet langer gratis
Ribs en Bleus Raalte viert 25 jarig jubileum, maar festival is niet langer gratis © Marielle Beumer
De jubileumeditie van het Ribs en Blues festival trok dit Pinksterweekend, mede dankzij het mooie weer, tienduizenden bezoekers naar Raalte. Hoeveel precies kan organisator Jan Doppen voor het eerst exact vertellen. Bezoekers moeten namelijk voor het eerst een kaartje kopen en daarmee is het evenement niet langer gratis.
"Ja dat is best een beetje raar dat je in je jubileumjaar entree moet gaan vragen", zegt Doppen. "Maar we moeten wel, de kosten voor het organiseren van dit soort festivals zijn enorm gestegen. Dat is ook overal in het nieuws geweest."

Entree geen bezwaar

En dus betalen bezoekers voor een dagkaartje tien euro. Wie drie dagen wil genieten van alle optredens en activiteiten op het evenemententerrein betaald 25 euro. Voor de meeste bezoekers geen enkel probleem. "Ik kom hier al jaren, het is een fantastisch feest met goede optredens en een leuke sfeer. Een tientje is een prima prijs.", zegt een bezoeker. Een vrouw uit Noord-Holland die met vrienden en familie drie dagen naar het festival in Raalte is gekomen vindt 25 euro ook geen bezwaar: "In Noord-Holland lachen we om dit soort prijzen, van 25 euro liggen wij niet wakker."
Ribs en Blues festival Raalte bestaat dit jaar 25 jaar en moet voor het eerst entree vragen om uit de kosten te komen.
De hogere kosten voor de organisatie zitten vooral in het personeel. "Tijdens de coronaperiode is in festivalland ontzettend veel personeel uitgestroomd en die zijn ook niet meer teruggekomen.", zegt de organisator van Ribs en Blues. "Om een voorbeeld te noemen, tenten, podiums, horecapleinen, hekwerken: het is allemaal handwerk. Daar betaal je de hoofdprijs voor en je dreigt bijna in de situatie te komen dat ze zeggen, hier heb je de tent kom hem zelf maar halen en opzetten.", zegt Doppen.

Speciale jubileumband

"De kostenstijgingen zijn echt substantieel. Het is wel eens makkelijker geweest om een festival van deze omvang te organiseren.", zegt de man die al tien jaar lang de public relations en organisatie rondom Ribs en Blues onder zijn hoede heeft. Maar entree of niet, het publiek bleef er vandaag niet om weg. Het festivalterrein zat van meet af aan vol.
Bezoekers betalen tien euro entree per dag en  25 euro voor drie dagen
Bezoekers betalen tien euro entree per dag en 25 euro voor drie dagen © Marielle Beumer/ RTV Oost
Het jubileumprogramma biedt voor jong en oud vertier. Zoals vanouds muziek, eten en tal van activiteiten voor de jeugd. Niet alleen bluesliefhebbers komen aan hun trekken, ook andere genres hebben in de loop der jaren een plekje op het podium gekregen.
De meeste bezoekers hadden geen moeite met de toegangsprijs,  het was druk, druk, druk op het festivalterrein
De meeste bezoekers hadden geen moeite met de toegangsprijs, het was druk, druk, druk op het festivalterrein © Marielle Beumer/ RTV Oost
"Dit jaar is er vanwege het jubileum zelfs een speciale band samengesteld uit een grote groep regionale artiesten. Ze spelen nummers die in de afgelopen 25 jaar op ons festival te horen zijn geweest. Een super leuke act.", aldus Doppen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.