Nieuws

Pieter laat laatste wens van overleden vrouw uitkomen: "Bijzondere vrouw én auto"

Pieter van Dijke is erin geslaagd om de wens van zijn overleden vrouw uit te laten komen
Pieter van Dijke is erin geslaagd om de wens van zijn overleden vrouw uit te laten komen © RTV Oost
De Brink in Deventer stroomde vandaag vol met oldtimers voor de IJsselvallei Hanzetocht, maar voor Pieter van Dijke telt slechts één van die auto's. Namelijk de witte Alfa Romeo 1600 junior uit 1973. Pieter was er om de laatste wens van zijn inmiddels overleden vrouw te laten uitkomen. En dat lukte.
Arm in arm loopt Pieter met zijn dochter over de Brink. Op zoek naar die ene, voor hem zo bijzondere, auto. Er verschijnt een grote glimlach op zijn gezicht als hij achter de fontein de witte oldtimer ziet staan. "Dat is 'm", wijst hij naar de wagen. "Jeetje, wat mooi", zegt hij terwijl hij naar de auto toeloopt.

De aanhouder wint

Het is de apotheose van een maandenlange zoektocht. Zijn vrouw was de eerste eigenaar van de inmiddels vijftig jarige Alfa Romeo, maar verkocht deze in 2006. Ze bewaart nog wat documenten die bij de auto horen, deze zijn onlangs bij een verhuizing weer boven water gekomen. In haar ogen het perfecte cadeau voor de nieuwe eigenaar om de vijftigste verjaardag van de wagen te vieren. Het is haar laatste wens, want ze overlijdt afgelopen najaar. Sindsdien beweegt Pieter hemel en aarde om openstaande wens waar te maken.
Kijk hier hoe de overhandiging van de documenten gaat:
Pieter laat laatste wens overleden vrouw uitkomen en vindt oldtimer terug

Originele documenten

Maandenlang struint hij het internet af, belt hij naar Alfa Romeo-garages en benadert hij organisatoren van oldtimertochten. Uiteindelijk ziet hij - zelf woonachtig in Bergen (Noord-Holland) - foto's van de witte bolide en concludeert dat deze in de omgeving van Deventer rondrijdt. Via de organisator van de IJsselvallei Classics, komt hij in contact met de huidige eigenaar. "Eindelijk heb ik 'm gevonden en komt de wens van mijn vrouw uit", vertelt hij al leunend tegen de auto.
De huidige eigenaar is Willem de Rode. Hij kocht de auto in 2006 van een handelaar en dacht alle originele documenten al te hebben. "Dat is heel belangrijk", benadrukt Willem. "Voor de geschiedenis van de auto, maar ook als er een nieuwe eigenaar komt. Die papieren zijn dan een meerwaarde."

Geslaagde missie

Pieter haalt een groene map uit zijn tas. Er zitten oude autofolders, een bestelformulier en sleutelhangers in. "En zelfs de eerste verkeersboete", vult hij lachend aan. Willem kijkt tevreden naar de spullen. "Hier zouden veel mensen jaloers op zijn", zegt hij als de map overhandigd wordt.
Als de overhandiging erop zit, kijkt Pieter samen met zijn dochter naar de auto. "Mijn vrouw wilde hebben dat de spullen goed terecht zouden komen. Dat is nu gelukt", vertelt hij trots. "Het is een bijzondere vrouw, maar ook bijzondere auto."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.