Nieuws

Wapens gevonden bij verdachte van moordaanslag op 'tattookiller' Cor P.

Cor P. werd begin vorig jaar neergeschoten
Cor P. werd begin vorig jaar neergeschoten © Politie
'Tattookiller' Cor P. wordt binnenkort aan de tand gevoeld bij de onderzoeksrechter. Dat werd vandaag bekend op een voorbereidende rechtszitting tegen drie verdachten die volgens justitie betrokken zijn bij een aanslag op P's leven. Bij een van de verdachten blijken drie vuurwapens gevonden. Cor P. is in de optiek van het OM zelf betrokken geweest bij de gruwelmoord op Enschedeër Onno Kuut.
P. werd begin vorig jaar neergeschoten op de Dominicaanse Republiek. Vanaf een rijdende scooter werd hij beschoten achter het stuur van zijn witte SUV. Hij overleefde de aanslag. De politie op het eiland had al gauw in de gaten wie het slachtoffer was.

Enkelband

Cor P. was naar de Dominicaanse Republiek gevlucht, nadat hij zijn enkelband had doorgeknipt. Die droeg hij, omdat zijn straf voor het neerschieten van een drugscrimineel er bijna op zat. Hij knipte de enkelband door aan de vooravond van het vonnis in de moordzaak rond Enschedeër Onno Kuut. Tegen Cor P. was in die zaak levenslang geëist. De rechtbank oordeelde overigens dat er te weinig bewijs was en sprak P. en zijn medeverdachten vrij. Hoger beroep in de gruwelijke moordzaak volgt nog.

Spotter

Uit politieonderzoek op de Dominicaanse Republiek, maar ook in Nederland, blijkt dat de gangen van Cor P. op het eiland minutieus zijn vastgelegd. Justitie zegt foto's te hebben als bewijs. Volgens de openbaar aanklager heeft een zogenoemde 'spotter' op de Dominicaanse Republiek foto's gemaakt van alle plekken waar Cor P. ook was. De 'spotter' heeft de foto's naar Nederland gestuurd via een Google Pixel telefoon, aldus het OM.
Die foto's zijn vergeleken met afbeeldingen op Google. "Zo kwam in beeld hoe Cor P. zich over het eiland bewoog", zegt de officier van justitie. Overigens is dat niet het enige waar de veronderstelde spotter van verdacht wordt, zo bleek op de korte rechtszitting van vandaag. Toen de man (geboren op de Dominicaanse Republiek) vorig jaar werd aangehouden in zijn huis in België, bleken daar meerdere wapens met bijbehorende munitie te liggen. Belgische justitiële stuken zijn nu toegevoegd aan het Nederlandse strafdossier.

Moordbrigade

De veronderstelde spotter heeft volgens het opsporingsapparaat gehandeld in opdracht van een man uit Tiel, die ook vastzit. Die Tielenaar zou onderdeel zijn van een (deels Poolse) moordbrigade, volgens justitie ook verantwoordelijk voor de moord op Peter R de Vries.
Een derde verdachte is een oud-Zwollenaar, die allerlei hand- en spandiensten zou hebben verricht om de moordaanslag voor te bereiden.

Sicario

Cor P. werd zoals hierboven beschreven beschoten in zijn auto. De schutters zaten op een scooter. De recherche is getipt dat de twee uit Nederland komen. Het duo is vooralsnog niet opgepakt, ondanks dat ze scherp op beveiligingsbeeld zijn vastgelegd. Aanwijzingen over de schutters zijn wel gevonden in chats van medeverdachten. Zo wordt ene Jimmy door medeverdachten een 'sicario' genoemd, oftewel een huurmoordenaar.
Nadat Cor P. enigszins hersteld was, is hij overgeleverd aan Nederland. Tegen de politie heeft hij nog met geen woord over de aanslag op zijn leven gerept. Hij heeft ook geen aangifte gedaan. Komende maand wordt hij onder ede aan de tand gevoeld bij een onderzoeksrechter.
De 'tattookillers' en Onno Kuut (rechts)
De 'tattookillers' en Onno Kuut (rechts) © OM en Politie

Paling

Cor P. wordt ook wel 'de paling' genoemd, omdat hij al verschillende malen uit handen van de politie wist te ontglippen, of onder zware aanklachten uitkwam. Cor en zijn broer Brian hebben volgens de opsporingsdiensten samen met een aantal anderen een moordbrigade gevorm, bijgenaamd 'Tattookillers'. Die titel is hen gegeven, omdat de veronderstelde leden allen eenzelfde tatoeage op de rug dragen met Chinese karakters.
Enschedeër Onno Kuut maakte deel uit van de groep. Hij zou verantwoordelijk zijn voor meerdere moorden. En zou zelf om het leven zijn gebracht door zijn 'broeders', omdat hij een 'te groot gevaar werd' voor de rest van de groep.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.