Nieuws

Deze blusrobot knapt de vuile klusjes op voor brandweer IJsselland

De blusrobot wordt getraind en opgeleid.
De blusrobot wordt getraind en opgeleid. © Veiligheidsregio IJsselland
De brandweer in IJsselland heeft sinds vandaag een eigen blusrobot. Deze robot kan worden ingezet om een pand te verkennen of een brand te blussen op plekken waar dat voor brandweermensen niet mogelijk is, vanwege instortingsgevaar of extreme hitte.
Als voorbeelden haalt de brandweer de brand bij Prezero in Zwolle aan uit juni 2021 of de grote schrootbrand in Kampen in maart vorig jaar. Hierbij konden mensen niet ingezet worden, omdat het te gevaarlijk was. De blusrobot kan dat wel, omdat deze op afstand wordt bestuurd.
De robot heeft een capaciteit van 3.000 liter water per minuut en een worplengte van maximaal zeventig meter. Daarnaast is-ie uitgerust met een camera. De robot kan bestuurd worden als deze uit het zicht is en wordt altijd gevoed door een tankautospuit die ter plaatse is. De blusrobot beschermt zichzelf tegen hitte met een waterscherm. De robot is volgens de brandweer vooral van nut bij grotere branden in industrieobjecten en complexe gebouwen zoals parkeergarages.

Zelfde type als in Rotterdam

In het westen van het land wordt al langer gebruikgemaakt van blusrobots, maar in deze regio is IJsselland de eerste. De robot die hier wordt ingezet, is hetzelfde type dat al in Rotterdam wordt gebruikt. "Zij hebben samen met de leverancier allerlei praktische onderdelen doorontwikkeld en toegevoegd. Wij gaan dan ook niet het wiel opnieuw uitvinden. Onze verkennings- en blusrobot is identiek aan die van Rotterdam. We worden dan ook door onze Rotterdamse collega’s opgeleid en ingewerkt”, vertelt projectleider Tom Meijerink. Eind juni moet de blusrobot kunnen worden ingezet.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.