Nieuws

Zo makkelijk is het klonen van een stem: "Dit gaat groter probleem worden"

Dave Maasland is expert op het gebied van cybersecurity en cybercrime.
Dave Maasland is expert op het gebied van cybersecurity en cybercrime. © RTV Oost
Een laptop en internetverbinding. Dat is alles wat je nodig hebt om een stem na te maken. Onlangs werd een vrouw in Enschede bijna opgelicht doordat criminelen de stem van haar zoon zouden hebben vervalst. Dave Maasland is expert op het gebied van cybersecurity en cybercrime en heeft tips hoe je het beste met deze nieuwe vorm van oplichting om kunt gaan.
Het klonen is erg makkelijk, weet hij: “Binnen 15 minuten kun je met kunstmatige intelligentie een stem van iemand nadoen. Wat kunstmatige intelligentie goed kan, is heel veel data analyseren en op basis daarvan voorspellingen maken. Wat dat in de praktijk betekent is dat het namaken van een stem makkelijker is geworden dan ooit.

Een voorbode

Een recent voorbeeld is een telefoontje dat een vrouw uit Enschede krijgt op Hemelvaartsdag. Ze dacht dat ze haar zoon aan de lijn had, maar dat was niet zo. “Dit verhaal is een voorbode van wat ons te wachten staat. De vraag is wat hier precies gebeurd is. Was het kunstmatige intelligentie of was het een stemacteur? We gaan naar een tijd dat dit vaker gaat voorkomen”, voorspelt Dave Maasland.
Dave heeft een aantal tips hoe je met dergelijke vormen van fraude en manipulatie om zou kunnen gaan. “Het allereerste is: wat vraagt iemand nu van je? Het zit vaak in de urgentie. Je moet nú iets doen, nu je wachtwoord resetten of nu een link aanklikken. Blijf rustig en doe eerst een stapje terug voordat je iets doet.”
“Tip twee: bel diegene zelf op. Zoek een ander kanaal om contact te krijgen. Bel of sms je zoon bijvoorbeeld zelf. Tip drie: spreek een codewoord af binnen de familie. Bijvoorbeeld als je ‘bananenschil’ zegt, dan weet je dat je met de echte persoon te maken hebt.”

Real-time kopiëren

De ESET-directeur verwacht dat de ontwikkelingen de komende tijd snel zullen gaan. “We leven in een tijd dat straks iedereen met een internetverbinding op grote schaal stemmen na kan doen. We staan op de vooravond van het moment dat het probleem van online oplichting en digitale fraude nog een veel groter probleem gaat worden.”
Momenteel is het alleen nog maar mogelijk om op grote schaal stemmen in het Engels te klonen. Maasland verwacht dat het Nederlands snel gaat volgen. “We gaan ook naar een tijd dat het heel makkelijk gaat worden om stemmen real-time te kopiëren. Dan wordt het nog moeilijker te onderscheiden of degene met wie je belt echt of nep is.”

Ondermijning

Naast de digitale fraude en oplichting bemerkt Dave Maasland nog een ander probleem. “Deze ontwikkeling is voor technologie in het algemeen een groot probleem. Dit soort ontwikkelingen ondermijnen het vertrouwen in technologie. Ik heb nu al in mijn omgeving mensen die bang zijn, die niets meer vertrouwen.”
“We leven al in een tijd dat alles snel gaat en er zijn bepaalde kwetsbare doelgroepen die nu al moeite hebben om mee te gaan in de digitale wereld. Daarom is het belangrijker dan ooit om ervoor te zorgen dat het wel veilig kan en de angst die men heeft enigszins weg te nemen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.