Nieuws
De acceptgiro is niet meer, maar wat zijn de alternatieven?

Het einde is nu echt hier. Vanaf vandaag kan er niet meer betaald worden met de acceptgiro. Currence, product-eigenaar van de gele kaarten, biedt ze niet meer aan. Het gebruik van de acceptgiro liep de laatste jaren zo hard terug, dat het niet meer rendabel is om 'm te behouden. Maar worden we nu gedwongen om alleen maar online betaalmethodes te gebruiken? Het antwoord is nee, maar wat is dan het alternatief?
Van driehonderd miljoen transacties in piekjaar 1995 naar een kleine drie miljoen in 2022. De acceptgiro is niet meer zo innovatief als 'ie ooit was. Hoe werkte het dan? Op de meest recente versie van de acceptgiro waren de meeste gegevens al ingevuld, zoals het te betalen bedrag en het rekeningnummer van de ontvanger. De gele kaart zat vast aan een factuur en vaak hoefde je alleen een handtekening te zetten en de acceptgiro terug te sturen in de bijgeleverde envelop. Appeltje eitje.
Wij vroegen de mensen op straat of ze de acceptgiro gaan missen:
Het einde van een tijdperk: de acceptgiro is niet meer. Gaan we hem missen?
Maar internetbankieren of betalen via de app is nóg makkelijker. Daarom stopten veel bedrijven en instanties de afgelopen maanden of jaren al met de acceptgiro. "Probeer daarin mee te gaan en laat je helpen", zei Gijs Boudewijn, directeur van Betaalvereniging Nederland, eerder al tegen de NOS. "De meeste mensen zullen daar prima mee uit de voeten kunnen."
Overschrijvingsformulier
Toch is Herman Pieper, voorzitter van seniorenorganisatie KBO Overijssel, kritisch. "Het is misschien een stap om mensen te dwingen om meer digitaal te bankieren. Een deel van de mensen zal daar een probleem mee hebben. Sommigen hebben dan het geluk dat ze in hun woonplaats nog een bank hebben."
Maar echt gedwongen worden ze nog niet. Veel mensen denken, onterecht, dat ze overgeleverd zijn aan een computer, tablet of smartphone om hun rekeningen te kunnen betalen. Maar de acceptgiro mag dan verdwenen zijn, overschrijvingsformulieren zijn nog springlevend.
Die kunnen besteld worden via de bank en dan is je naam en rekeningnummer al ingevuld. De overige gegevens, zoals het bedrag en het rekeningnummer van de ontvanger, moeten nog wél handmatig ingevuld worden. "En hoe meer je in moet vullen, hoe meer fouten je kunt maken", aldus Pieper. Toch zullen mensen het daarmee moeten doen.
Goede doelen
Ook goede doelen gaan de ouderwetse acceptgiro missen. Van alle losse eenmalige giften wordt zo'n dertig procent gedoneerd via een acceptgiro, zegt Goede Doelen Nederland op basis van onderzoek onder leden. Inschatting van de opbrengst in 2020: een bedrag van minimaal 80 miljoen euro.
Sinds twee maanden werken ze met de vervanger van de acceptgiro: Mijn eenmalige gift. Donateurs die gewend zijn om handmatig hun betalingen in te vullen, kunnen dat blijven doen. Het ingevulde formulier wordt alleen niet meer naar de bank gestuurd, maar naar het desbetreffende goede doel.
Margreet Plug, directeur van Directeur Goede Doelen Nederland, kan volgens de NOS nog niet zeggen hoeveel mensen nu al via dit alternatief doneren. "Wij hopen dat dit een geruisloze overgang zal worden. Misschien is er tijdelijk een terugval, maar wij hebben alle vertrouwen dat het weer op peil komt of zelfs groeit. Uiteindelijk willen mensen graag doneren."