Nieuws

Staatssecretaris: Extra miljoenen naar lokale omroepen, één streekomroep in Twente

Staatssecretaris: Extra miljoenen naar lokale omroepen, één streekomroep in Twente
Staatssecretaris: Extra miljoenen naar lokale omroepen, één streekomroep in Twente © RTV Oost / Emiel Geerding
Het kabinet gaat vanaf 2026 structureel jaarlijks zestien miljoen euro extra in de lokale publieke omroepen steken. Dat meldt staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media in een brief aan de Tweede Kamer. Van de 240 lokale omroepen nu, wil Uslu naar circa tachtig streekomroepen. Voor Overijssel betekent dit onder meer dat er in Twente één streekomroep moet komen en dat Steenwijkerland een streekomroep krijgt met delen van Zuidwest Drenthe.
Met de vorming van streekomroepen worden ook de kwaliteitseisen aangescherpt. De staatssecretaris ziet hierin een coördinerende rol weggelegd voor het overkoepelende orgaan Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO). Zij hebben op hun kaart tachtig streekomroepen ingedeeld.
In Overijssel is er op die kaart ruimte voor vier streekomroepen: in Zwolle, Twente, Vechtdal en Salland. In Twente heeft Omroep Almelo juist het initiatief genomen voor een kleinere streekomroep zonder 1Twente. "We willen de krachten bundelen zonder de eigen identiteit van de lokale omroep te verliezen", zei bestuurder Lieneke Bolhuis van Omroep Almelo vorige maand.
In de regio Zwolle moet er een streekomroep komen met Zwolle, Kampen, Zwartewaterland en Hattem voor de vorming van IJsseldelta. De huidige lokale omroep van Zwolle, RTV Focus, valt buiten de boot, omdat er sprake zou zijn van financieel wanbeleid en grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer.

Onafhankelijkheid

De financiering van de lokale omroepen wordt vanaf 2026 weggehaald bij de gemeenten en overgeheveld naar het Rijk. Dit is bedoeld om de onafhankelijkheid te borgen. Ook krijgen de lokale publieke omroepen zo meer zekerheid over de financiering. "Daarnaast is het belangrijk dat lokale omroepen verder professionaliseren en hun producties een hogere kwaliteit krijgen", schrijft Uslu.
Het kabinet investeert zodat omroepen meer professionele producties kunnen maken en professionele journalisten kunnen aannemen. In totaal is er straks jaarlijks 28 miljoen euro beschikbaar voor de omroepen. Om aangemerkt te worden als lokale publieke omroep moet een (aspirant) omroep aan een aantal eisen voldoen. Vanaf 2025 verzwaart het kabinet deze eisen.

Meer geld voor professionals

Door de vorming van streekomroepen zou er meer geld beschikbaar moeten komen voor het in dienst nemen van professionele journalisten. De zwaardere eisen komen in de Mediawet en gaan bijvoorbeeld over de professionaliteit en de financiële stabiliteit van een omroep. Ook moet het helder zijn wat de band van de omroep is met het gebied waarvoor de programma’s worden gemaakt.
Of een omroep aan de eisen voldoet, wordt elke vijf jaar beoordeeld door het Commissariaat voor de Media. Per gebied kan het Commissariaat een lokale publieke omroep aanwijzen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.