Nieuws

Deventer zoekt op bijzondere manier naar extra winkelpersoneel: "Enschede wil dit ook"

De banenwinkel in Deventer
De banenwinkel in Deventer © RTV Oost
De winkelsector in Overijssel staat te springen om nieuwe medewerkers. Maar hoe vind je die, in deze krappe arbeidsmarkt? In Deventer hebben ze daar wat op gevonden: een pop-up banenwinkel.
'Gezocht: senior lingerie styliste', staat er op een van de handgeschreven vacatures aan de muur. In de pop-upbanenwinkel in hartje Deventer kun je naast 'ouderwets' vacatures kijken, ook een talententest doen of een workshop volgen. Het moet mensen enthousiasmeren voor een baan in de winkelsector.
"Dit is een van de antwoorden die we hebben op de krapte in de arbeidsmarkt", zegt Jan Meerman, directeur van brancheorganisatie INretail. "Dit is een voorbeeld van hoe je wat onorthodox, op een andere manier, die krapte kan oplossen."
De winkel werd vanochtend geopend:
Pop-upbanenwinkel in Deventer: "Dit is uniek in Nederland"

Primeur

Deventer is de eerste stad in Nederland die zo'n pop-upbanenwinkel heeft. "Ik verwacht dat deze winkel interesse gaat opwekken voor het werken in de winkelsector", zegt wethouder Thomas Walder. "Dat mensen die hier niet werken, dat misschien gaan overwegen. Maar ik hoop ook dat mensen binnen de sector nu makkelijker hun weg vinden naar omscholing of bijscholing."
Vacatures zijn er online genoeg te vinden, erkent INretaildirecteur Meerman. "Maar juist met zo'n pop-upwinkel, middenin de stad, laat je mensen ervaren hoe het werken in zo'n winkel is. Dit is ook de plaats waar je mensen ontmoet. Winkels blijven heel belangrijk."
De pop-upbanenwinkel bevindt zich aan de Korte Bisschopstraat in Deventer, vlakbij het station. De winkel is voor zes weken geopend en is vooral bedoeld voor mensen uit de regio Deventer.

Veel vacatures

Niet alleen in Deventer staat de detailhandel te springen om extra personeel: landelijk zijn er nu zo'n 50.000 vacatures. "De meest voorkomende vacatures zijn die voor mensen in de verkoop", zegt Meerman. "We hebben ook in de breedte mensen nodig, bijvoorbeeld in de logistiek of de administratie. We kunnen iedereen gebruiken."
Hoewel de pop-upwinkel vanochtend door vooral jongeren werd bekeken, is de tijdelijke 'store' ook bedoeld voor oudere generaties. "We hebben ook gewoon ervaren mensen nodig. Soms heb je, om bijvoorbeeld heel dure dingen te verkopen, meer ervaring nodig. Dus iedereen is welkom", zegt Meerman.
Vanuit andere steden wordt er volgens Meerman met belangstelling gekeken naar de tijdelijke banenwinkel. "Onder meer Enschede heeft al interesse getoond", vertelt hij.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.