Nieuws

Bij Henk en Wolfgang van de Tornado's brandt het vuur nog steeds: "En iedereen zingt alles nog mee"

Wolfgang Schink en Henk Voskuil van De Tornado's
Wolfgang Schink en Henk Voskuil van De Tornado's © RTV Oost
Dik in de zeventig zijn ze inmiddels, dus zo vlot als vroeger gaat het allemaal niet meer. Maar als Henk Voskuil (77) en Wolfgang Schink (75) de oude zanginstallatie eindelijk aan de praat hebben, schallen de vergeten piratenhits van De Tornado's als vanzelf door de speakers. En zo werkt het ook nog steeds in volle feesttenten.
De hoesjes staan nog netjes op de schoorsteenmantel in het Drentse Emmen, maar de oude vinylsingles waarop De Tornado's eind jaren zeventig hun piratenhitjes persten kan Henk Voskuil nergens weer vinden. "Ik heb het huis al helemaal op de kop gehad, en ze moeten er zijn. Maar ik heb geen idee waar mijn vrouw ze heeft gelaten en ik kan het haar helaas niet meer vragen."
Vinyl of niet - drummer Wolfgang Schink kampt gek genoeg met hetzelfde probleem - de muziek van de Tornado's is nog steeds springlevend. Nadat hun zelf uitgebrachte eerste single aansloeg bij de zendpiraten in Emmen en wijde omgeving, tekenden ze voor het befaamde Telstar-label van Johnny Hoes. En toen ging het lopen.
Bekijk hier de aflevering van Het Verloren Zwarte Goud:
"Elk weekend twee keer optreden, en dan verdienden we 400 gulden per optreden. Een mooi zakcentje", tellen de heren op. En hoewel ze nooit doorbraken bij het grote publiek, bleek hun muziek behoorlijk tijdloos. Want ook vandaag de dag worden nummers als Sorry Schat, Ik zie jouw sporen en Hij is geen meisjestype nog volop gedraaid door zendpiraten in het hele land.
En, voegt Henk daaraan toe: "Ze zingen alles mee. Laatst stond ik in een tent voor 7000 man. Jochies van dertien én hun opa's. Ik was net André Hazes; die hele tent zong het hele nummer voor mij in plaats van andersom."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.