Nieuws

Protesterende buurt nieuwbouwplan Hengelo vangt bot bij rechter

Het terrein naast de moskee aan de Willem de Clercqstraat in Hengelo
Het terrein naast de moskee aan de Willem de Clercqstraat in Hengelo © RTV Oost / Esther Rouwenhorst
Een aaneengesloten plint van bakstenen. Omwonenden van het nieuwbouwplan De Hofmakerij in Hengelo zijn het er niet mee eens. Want zo'n wand van woningen zou niet de afpraak zijn en sluit niet aan op het naastgelegen karakteristieke Tuindorp. Toch moeten zij zich erbij neerleggen, de Raad van State heeft de bezwaren uit de buurt van tafel geveegd.
Dat betekent dat woningbouwcorporatie Welbions door kan gaan met de bouw van twintig sociale huurwoningen tegenover het ROC aan de Industriestraat. Daar wordt al volop gewerkt, maar bewonersvereniging 't Kotte wilde die bouw stilleggen. De nieuwbouw, met daarin een aangesloten en een wat hogere gevel, past volgens de vereniging niet bij het tuindorpkarakter in hun buurt. De hoogste bestuursrechter denkt daar echter anders over.
De nieuwbouw sluit namelijk wel degelijk aan op het karakter van de wijken 't Kotte en Tuindorp 't Lansink. "Niet historiserend maar meer modern", oordeelt de Raad van State. En ja, die bebouwing aan de kant van de Industriestraat wordt misschien wat hoog. Maar het vormt volgens de rechter een goede overgang van de industriële gebouwen van onder meer Stork aan de ene kant van die straat en de arbeiderswoningen aan de andere kant.

Bouw kan doorgaan

"Aan de Industriestraat is wandvorming gewenst als antwoord op de robuuste bebouwing van de oude industriecomplexen", oordeelt de voorzieningenrechter. De bouw kan dan ook doorgaan. Want ook het bezwaar dat De Hofmakerij verdere woningbouw in de weg staat, is van tafel geveegd. Net als het protest van de bewonersvereniging dat het te weinig bij voorbereiding van de plannen is betrokken.
Maar, zo oordeelt de voorzieningenrechter: "Dat de bewonersvereniging door de jarenlange samenwerking en contacten met de gemeente in de veronderstelling was dat zij eerder en meer bij de planvorming zou worden betrokken, maakt op zichzelf niet dat de besluitvorming onzorgvuldig is verlopen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.