Nieuws

Vluchtelingen krijgen fietsen zodat er minder gestolen wordt in Kampen

Afbeelding ter illustratie
Afbeelding ter illustratie © ANP / Eugene Winthagen
Bewoners van het asielzoekerscentrum in Dronten krijgen dit jaar zo'n 150 fietsen en een werkplaats voor fietsonderhoud. Onder meer in Kampen verdwenen geregeld fietsen die even later bij het azc terug werden gevonden. "Fietsen werden voor weinig verkocht aan bewoners die onwetend waren", zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).
In het asielzoekerscentrum in Dronten wonen zo'n duizend vluchtelingen, schrijft Omroep Flevoland. Veel van hen hebben volgens het COA al een fiets. "Maar er komen ook weer nieuwe mensen in het azc wonen. Je kan met 150 fietsen al een flinke slag slaan."
De politie levert een deel van de tweewielers. Dat zijn fietsen die ooit in beslag zijn genomen en waarvoor zich geen eigenaar heeft gemeld. Het COA zoekt nog naar het overige deel. "De fietsen knappen we op en stellen we voor schappelijke prijs beschikbaar, tussen 20 en 50 euro."

Lokfietsen

Onder meer bij het station Kampen-Zuid worden veel fietsen gestolen. "We weten uit cijfers van de politie inmiddels dat er veel fietsen gestolen worden, met name door bewoners of bezoekers van het azc in Dronten", zegt burgemeester Sander de Rouwe. "Er zijn door de politie in de afgelopen periode lokfietsen ingezet en die zijn vrijwel allemaal teruggevonden op het terrein van het azc in Dronten."
De burgemeester benadrukt dat het om een kleine groep overlastplegers gaat die van het azc afkomstig is. "Het gaat hier om een groep van zo'n vijftien tot twintig mensen, ongeveer één procent van de bewoners daar", aldus De Rouwe, die daarmee met klem wil zeggen dat er met de overige 99 procent van de mensen op het azc geen problemen zijn.
Bewoners van het azc moeten de werkplaats voor onderhoud gaan runnen. Ook moet er nog een beveiligde fietsenstalling komen. De gemeente Dronten heeft zo'n 80.000 euro beschikbaar gesteld voor de werkplaats, die de komende maanden wordt gebouwd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.