Nieuws

AH-staking definitief voorbij: ook medewerkers eens met nieuwe cao

AH-medewerkers staakten elf dagen voor een betere cao.
AH-medewerkers staakten elf dagen voor een betere cao. © ANP
Een verrassing is het niet echt, meldt vakbond FNV. "Maar evengoed heel fijn." Want nadat de vakbonden en Albert Heijn al eerder een akkoord hebben bereikt over een nieuwe cao voor medewerkers van de distributiecentra, hebben nu ook de medewerkers zelf massaal ingstemd. Dat betekent onder andere een loonsverhoging van tien procent.
Die nieuwe cao kwam niet zonder slag of stoot tot stand. Zo'n 150 medewerkers van AH-distributiecentra in Zwolle, Geldermalsen, Pijnacker, Tilburg en Zaandam staakten elf dagen om hun eisen - een hoger salaris en betere arbeidsvoorwaarden - kracht bij te zetten. Met lege schappen bij de grootgrutter tot gevolg. Nu ook veruit de meeste medewerkers instemmen met de nieuwe cao, zijn verdere stakingen definitief van de baan.
Shefania Sewbaks, bestuurder FNV Handel, is blij met de afspraken die in de nieuwe cao zijn vastgelegd."Het is een goed begin naar een nog mooier pakket aan arbeidsvoorwaarden voor de mensen in de distributiecentra, voor zowel de vaste medewerkers als de uitzendkrachten. De loonsverhoging is niet meer dan eerlijk. Jammer dat de mensen er zo hard voor hebben moeten knokken, maar dat was uiteindelijk wel de moeite waard."

'Soms moet je wel'

Die mening is ook CNV-onderhandelaar Roel van Riezen toegedaan. "Staken is nooit ons doel geweest. Het is echt een enorme opgave om dat te doen, vergis je niet. Maar soms moet je wel. En dan is het prachtig om te zien hoe de medewerkers elf dagen lang schouder aan schouder stonden om niet alleen voor zichzelf maar vooral voor elkaar op te komen. En je ziet dat het resultaat oplevert. Dat is misschien wel de belangrijkste boodschap van vandaag."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.