Nieuws
Deventer eerste gemeente die vleermuizen en vogels redt vóór het isoleren

Huiseigenaren in Deventer hoeven niet langer te betalen voor onderzoek naar beschermde diersoorten in huis wanneer ze willen isoleren. De gemeente heeft een gebiedsontheffing gekregen en is daarmee de eerste gemeente in Overijssel. De ontheffing kan huiseigenaren duizenden euro's besparen.
Officieel moet een huiseigenaar voor het isoleren een onderzoek laten doen naar beschermde diersoorten in het huis. De kosten hiervoor en de daarbij behorende ontheffing kunnen hoog oplopen en daarom wordt dit nu vaak niet gedaan. Maar het is verboden om de gierzwaluw, de huismus of de vleermuis te verstoren of te doden. Dat staat beschreven in de Wet Natuurbescherming.
Op dit moment werken veel isolatiebedrijven zonder een ontheffing en dat is illegaal.
Deventer gaat als eerste gemeente natuurinclusief isoleren
De gemeente Deventer heeft nu zelf voor alle huiseigenaren, waaronder de woningstichtingen binnen de bebouwde kom een ontheffing geregeld. Het isolatiebedrijf dat gaat isoleren, moet de natuurvriendelijke methode volgen. Daarbij maakt het bedrijf het huis eerst vogel- en vleermuis vrij, waarna in een specifieke periode geïsoleerd kan worden, zonder dieren te doden.
"Wanneer een isolatiebedrijf dieren niet laat vertrekken voordat er geïsoleerd wordt en zorgt voor vervangende verblijfsplaatsen, gaat de provincie handhaven," aldus gedeputeerde Tijs de Bree in een eerder interview. Dat lees je hieronder.
Voor bewoners van Deventer scheelt het veel geld en geregel dat de gemeente deze ontheffing al heeft gekregen. "Maar het kost een gemeente ook veel geld en werk," benadrukt coördinator Annemieke van Dongen. "Daarom hebben nog niet alle gemeentes deze methodiek, die in Utrecht is ontwikkeld, overgenomen." Omdat deze maatregel de natuur en leefomgeving gezond houdt, hoopt ze dat andere gemeentes snel volgen.
Natuur is leidend
Omdat de natuurkalender gevolgd moet worden, betekent het dat het isolatiebedrijf niet altijd direct aan de slag kan. "We moeten eerst de meeste gaten dichtmaken en dan met exclusion flaps, een soort plastic kapjes, de overgebleven uitgangen bedekken," laat Remon Elshof van isolatiebedrijf Takkenkamp zien. "Zo kunnen vleermuizen er wel uit, maar niet meer terug in het huis. Dit doen we natuurlijk niet tijdens de kraamperiode of de winterslaap."
Elshof vervolgt: "Het duurt maximaal een half jaar voordat het huis geïsoleerd is. Het ligt er maar net aan in welke maand we van de natuurkalender zitten." Dan pakt hij een paar lange witte borstels. "Met deze borstels maken we een vierkant in de spouw en daar komt dan geen isolatiemiddel. Zo houdt de vleermuis toch nog een stuk spouwmuur over waar hij kan leven. Uiteraard doen we dan op een plek waar een gat zit, zodat hij hier weer in en uit kan. Berekeningen geven aan dat de isolatiewaarde van de woning hiermee niet omlaag gaat."
Ook kan de bewoner kiezen voor kasten aan de muur. "Deze plaatsen we óf in de muur óf op de muur en dan aan meerdere muren van het huis, zodat de vleermuis nog steeds de plek met de beste tempratuur kan kiezen." Voor elk soort huis is een methode bedacht.
Voor huizen waar grote kolonies vleermuizen wonen, zoekt de gemeente nog naar een goede oplossing.