Nieuws

Het is weer zover: Salland-Twentetunnel moet volgende week een nachtje dicht

combitunnel / Salland-Twentetunnel
combitunnel / Salland-Twentetunnel © RTV Oost / Rogier van den Berg
Het moet één keer in de vier jaar en het gebeurt in de nacht van 8 op 9 juni; de verplichte calamiteitenoefening in de Salland-Twentetunnel bij Nijverdal. De tunnel is die avond en nacht na de spits in beide richtingen afgesloten.
Aan de oefening doen Rijkswaterstaat, de Veiligheidsregio Twente, de meldkamers, de gemeente Hellendoorn, ProRail, Politie Oost-Nederland en bergingsbedrijf Wolves mee.

Omleiding

De Salland-Twentetunnel is voor alle verkeer in beide richtingen afgesloten van zeven uur 's avonds tot uiterlijk vijf uur 's morgens. Verkeer wordt vanaf Zwolle en Almelo omgeleid en moet rekening houden met een vertraging van maximaal tien minuten.
Calamiteitenoefeningen zijn nodig om ervoor te zorgen dat hulpdiensten en andere instanties voorbereid zijn als er daadwerkelijk een ramp of ernstig incident gebeurt in de tunnel. De laatste oefening was in 2019. Tijdens de oefening staan de werkwijze en procedures centraal, die bij de bestrijding van een incident in de tunnel moeten worden gevolgd.
De Salland-Twentetunnel

De Salland-Twentetunnel is een gecombineerde spoor- en autotunnel en is onderdeel van de autoweg N35. De tunnel ligt in het dorp Nijverdal, in de gemeente Hellendoorn en is de eerste combitunnel van Nederland. Dit houdt in dat zowel automobilisten als de trein door de tunnel kunnen. De tunnel is 493 m lang en heeft een hoogte van 4,70 m. De Salland-Twentetunnel wordt 24/7 bediend en bewaakt vanuit de Verkeerscentrale Noord- en Oost-Nederland in Wolfheze.

De uitkomsten van de oefening worden gebruikt om de calamiteitenplannen en de procedures waar nodig aan te passen.

Overlast

De tunnel is dus een aantal uur gesloten. In de directe omgeving van de tunnel zijn omgevingsgeluiden hoorbaar, zoals de omroepinstallatie. En mogelijk is ook rookontwikkeling zichtbaar.
Het verkeer wordt vanaf Zwolle omgeleid via de borden U10 en vanuit Almelo via U11. Het verkeer moet rekening houden met een vertraging van maximaal tien minuten. De spoortunnel ondervindt geen hinder van de oefening.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.