Nieuws
Van trots van Twente tot weggestuurde complotdenker: de ondergang van Sanderink

Tien jaar geleden was hij de bescheiden trots van Twente die zijn vermogen zou verdelen over kansarme studenten. Maar tegenwoordig denkt iedereen bij de naam Gerard Sanderink aan de rechtszaken tegen zijn ex-vrouw, het verliezen van zijn eigen bedrijven en zijn vrouw en zogenaamd cyberexpert Rian van Rijbroek. Een blik op de opkomst en keiharde ondergang van de topondernemer.
Vandaag verloor Gerard Sanderink (74) de macht over nota bene zijn eigen ondernemingen Strukton en Oranjewoud. De rechter oordeelt dat het beter is als de eigenaar en bestuurder op afstand komt te staan.
In de uitspraak begint de Ondernemingskamer nog over "een uitermate succesvol ondernemer", waarna het al snel gaat over de negatieve publiciteit van de afgelopen jaren en de slechte staat waarin de bedrijven momenteel verkeren.
Zorgen over mentale gezondheid
De ondergang kreeg in vijf jaar tijd gestalte. Hij spuit nu vooral complottheorieën over onder meer de Russische maffia en zijn ex, de Raad van Commissarissen zegt zich zorgen te maken over zijn "mentale en fysieke gezondheid" en in november betwijfelde de rechter al of hij nog rationele beslissingen kan nemen.
Topondernemer
Maar Sanderink was een voorbeeld. Een simpele jongen uit Twente die het schopte tot multimiljonair en de Quote-500. De man die eigenhandig ICT-bedrijf Centric liet uitgroeien tot een enorme, internationale onderneming, verantwoordelijk voor de digitale infrastructuur van vele overheidsdiensten.
Geen dure auto's of horloges, maar een bescheiden leven. Hard in onderhandelingen, vrijgevig voor de regio. Het vermogen van de topondernemer zou zelfs naar kansarme studenten in Twente gaan. Maar het verhaal verliep anders.
Hoe? Ga terug in de tijd in onderstaande Sanderink-tijdlijn, via de opmars van zijn bedrijven, zijn stijgende vermogen naar ene Rian van Rijbroek in Nieuwsuur, en de vele rechtszaken die volgden: