Nieuws

Minder drinkwater verbruikt in Overijssel, Vitens ziet gedragsverandering

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
We hebben in Overijssel vorig jaar minder drinkwater verbruikt, ondanks de warme zomer en de groei van het aantal huishoudens. Volgens Vitens daalde het verbruik vanwege de hoge energieprijzen en hebben inwoners een 'drinkwaterbesparende gedragsverandering laten zien'.
Het gemiddeld verbruik per aansluiting in het verzorgingsgebied van Vitens daalde vorig jaar van 105 kubieke meter naar 103 kubieke meter. Een kleine daling, die de zorgen van Vitens over een mogelijk drinkwatertekort in Overijssel niet wegneemt.
Het waterbedrijf liet onlangs nog weten rekening te houden met acute tekorten bij een onverwachts grote vraag naar drinkwater deze zomer.

Investeringen

Vitens wil de investeringen de komende jaren 'flink opschroeven om de leveringszekerheid van water te kunnen blijven garanderen'. Door klimaatverandering - de zomers worden steeds warmer - en een groeiende bevolking, zegt het bedrijf voor een 'enorme investeringsopgave' te staan.
Vorig jaar investeerde Vitens voor in totaal 205 miljoen euro. Het geld ging grotendeels naar het uitbreiden en vervangen van de huidige infrastructuur voor water.
Vitens kampt met tegenvallende bedrijfsresultaten. De nettowinst van de waterleverancier daalde van 19,4 miljoen euro in 2021 naar 8,7 miljoen euro vorig jaar. Oorzaken hiervan zijn de sterk gestegen kosten van energie en materialen, de verminderde drinkwaterafzet en wettelijke regels die het rendement op vermogen remmen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.