Nieuws
Forensisch artsen GGD Twente en IJsselland blijven heel druk: pilot om werkdruk te verlagen niet van start

Er komt voorlopig geen einde aan de werkdruk waar forensisch artsen van de GGD-en in Overijssel mee te maken hebben. Een samenwerking tussen vijf GGD-organisaties in Oost-Nederland die vandaag van start zou gaan, komt er voorlopig niet. Een flinke streep door de rekening.
"We hebben te weinig forensisch artsen in onze regio en door de werkgebieden aan te passen en met vijf GGD-en samen te werken, denken we dat we minder forensisch artsen nodig hebben", zegt Jaqueline Baardman, directeur van GGD Noord- en Oost Gelderland. Het plan zou in de ogen van Baardman de werkdruk waar forensisch artsen, ook in Twente en IJsselland, dagelijks mee te maken hebben, kunnen verkleinen en de continuïteit waarborgen.
Dat een euthanasie uitgesteld moet worden, omdat niet geschouwd kan worden, is schrijnend
Toch gaat het plan vooralsnog niet door, hoe kan dat? "We hebben een bijzondere ondernemingsraad (BOR) van de vijf GGD-en", legt Baardman uit, die ook spreekt namens de GGD in Twente en IJsselland. Die BOR moest akkoord gaan met het plan, maar dat is niet gebeurd. "We hebben vrijdag en maandag nog spoedoverleg gehad, maar ze willen niet instemmen en daarom hebben we besloten om niet met de pilot te starten", aldus Baardman bij het NOS Radio 1 Journaal.
Waar het spaak liep
- Er kan niet gewerkt worden in één automatiseringssysteem
- De zorgorganisaties die betrokken zijn bij de pilot zijn onvoldoende ge:informeerd
- Gebrek aan inzetcoördinatie
"We zijn zeer teleurgesteld", zegt Baardman. "We gaan proberen dit zo snel mogelijk op te lossen."
De problemen spelen nadrukkelijk ook in Twente en IJsselland. Ook daar is het niet altijd mogelijk om de roosters met eigen personeel rond te krijgen. Anderhalf jaar geleden vertelde forensisch arts Sanne Mensink van GGD Twente over haar ervaringen bij RTV Oost
Gevolgen
Het uitstellen van de pilot betekent in de praktijk dat bijvoorbeeld mensen die een euthanasie willen langer moeten wachten omdat er geen forensisch arts beschikbaar is. Ook bij slachtoffers van geweldsmisdrijven waarbij forensisch onderzoek wordt gedaan, kan het ook langer duren voor de schouwarts arriveert.
Het betekent vertraging en dat is in sommige gevallen heel naar voor de betrokkenen. "Dat een euthanasie uitgesteld moet worden, omdat er niet geschouwd kan worden, dat zijn natuurlijk hele schrijnende gevallen." Daarnaast is het zo dat er nog meer gevraagd gaat worden van artsen die al een hele tijd op hun tenen lopen, omdat we te weinig artsen zijn. "En dat is toch ook wel heel zorgwekkend."
Baardman hoopt dat ze er snel uitkomt met de BOR zodat het plan binnenkort alsnog van start kan. "Daar ga ik ook vanuit."