Nieuws

Ondernemer Hennie van der Most gaat door tot het eind: "Ik ben met zoveel nieuwe dingen bezig"

Hennie van der Most met het doek dat hij in 1999 schilderde
Hennie van der Most met het doek dat hij in 1999 schilderde © RTV Oost
De Bonte Wever, Preston Palace, Wunderland Kalkar, De Koperen Hoogte. Iedereen kent de namen, veel mensen zijn er ook geweest. Allemaal ontsproten aan het brein van Hennie van der Most. De inmiddels 73-jarige ondernemer uit Slagharen heeft de afgelopen jaren wel een aantal bedrijven verkocht, maar is ook druk met nieuwe initiatieven. Stoppen? Nee, zeker niet. "Ik sterf in het harnas."
"De ideeën komen zo vanzelf op." Van der Most is een creatieveling, de hele dag bezig met bedenken van nieuwe dingen. Zo was het gebouw waar ooit de Bonte Wever zat een voormalige weverij, is Preston Palace gevestigd in een voormalig ziekenhuisgebouw en de Koperen Hoogte is een oude watertoren.
Momenteel werkt Van der Most onder meer aan een nieuw attractiepark in Rotterdam. "Dat bouwen we allemaal met gebruikte materialen: gebruikt glas, gebruikte isolatie, gebruikte dakbedekking, gebruikte deuren. Dat moet je bij elkaar inpassen en dat is een hele klus."
De Hunnen, hoe is het nu met...?

RTV Oost maakte van 1995 tot en met 2001 het tv-programma De Hunnen, een praatprogramma met bekende en minder bekende Overijsselaars. In het tv-programma De Hunnen, hoe is het nu met...? praten we met een aantal gasten die toentertijd aan tafel zaten, om te horen hoe het hen de afgelopen jaren is vergaan.

En al die initiatieven hebben veel mensen aan werk geholpen door de jaren heen. "Ik heb nu denk ik een man of 70 a 80 in dienst. Ik heb er tweeduizend gehad. Daar ben ik trots op, dat ik voor tweeduizend man werkgelegenheid gecreëerd heb." Maar de ondernemerswereld is wel enorm veranderd de afgelopen decennia, ziet Van der Most.
"De bureaucratie viert hoogtij, in plaats van dat het minder wordt. Dat verontrust mij." En hij ziet een ander type ondernemer dan vroeger. In de video gaat Van der Most daar verder op in:
Hennie van der Most over verschillende types ondernemers

Geld is geen drijfveer

Wat hij precies waard is, dat interesseert hem niet zo heel veel. "Dan lees je 'die is zo rijk' en dan denk ik, wat is 't waard? Ik heb alles in stenen zitten. Ik stop als t gebeurd is, ik sterf in mijn harnas. Ik vind het ook gewoon mooi, ik ben met zoveel nieuwe dingen bezig. Als geld mijn drijfveer was geweest was ik al lang gestopt."
Van der Most doet gemakkelijk zaken, vertrouwt volledig op zijn gevoel. "Ondernemen kun je ook niet leren, dat zit in je", zegt hij. Wat hem wel dwars zit: "Ik merk de laatste jaren dat creativiteit allemaal verdwijnt in het ondernemerschap. Dat komt doordat er geen technische scholen meer zijn. Vroeger kwamen alle ondernemers van de technische school af en niet van de universiteit. En die groeiden dan door en dat is toch een andere opvoeding dan doorleren. Je moet met je handjes kunnen werken. En je kunt van een handje altijd een prater maken, maar je maakt van een prater nooit meer een handje."
Hij gaat zoals gezegd door tot het einde. Is hij dan ook gelukkig met zijn leven? "Ik ben zeer gelukkig! Gezondheid is belangrijk, ik heb vrijheid. Ik hoef hier niet te zitten, ik heb heel weinig verplichtingen."
De terugblik met Hennie van der Most is maandag 5 juni om 17.14 te zien op TV Oost en later ook via deze link.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.