Nieuws

Steeds vaker interne bedrijfsopleidingen om invloed te kunnen hebben op personeelstekorten

Installatie van zonnepanelen
Installatie van zonnepanelen © Pixabay
In steeds meer sectoren starten bedrijven met aanhoudende vacatures interne opleidingstrajecten, als antwoord op de toenemende personeelstekorten. Volgens uitzendbureau Randstad komen er in de komende maanden alleen al in Twente iedere maand zo'n tienduizend vacatures bij. Niet alleen in de bouw worden opleidingsinstituten opgericht, dat is ook het geval in de energiesector.
De komende tijd staat ons op de arbeidsmarkt weinig goeds te wachten. Er is niet voldoende aanwas om de maandelijkse groei van openstaande vacatures in te vullen. Volgens Randstad heeft dat in Twente vooral te maken met het aantal mensen dat binnenkort met pensioen gaat. Ook in andere regio's wordt een stijging van het aantal vacatures verwacht.
Steeds meer bedrijven investeren daarom in eigen opleidingsinstituten. Zo kunnen medewerkers in een vroeg stadium aan het bedrijf gebonden worden en is er ook op langere termijn meer bedrijfszekerheid. "Je moet nieuwe medewerkers nu echt iets te bieden hebben, laten zien dat je een goede werkgever bent." Volgens recruiter David Venderbos moet je in de huidige arbeidsmarkt snel handelen als zich nieuw personeel aandient. "Anders zijn ze in no time ergens anders naartoe."

Oververhitte markt

Dankzij het klimaat, de energiecrisis en de onzekere energieprijzen stijgt het aantal zonnepanelen in ons land met grote stappen. Vooral vorig jaar raakte de markt daardoor oververhit en in sommige gevallen moest je als particulier een jaar wachten om zonnepanelen op je dak te krijgen. Die lange wachttijden hebben te maken met vertraging in de levering van materiaal en met de personeelstekorten in veel bedrijfssectoren.
In Zwolle is Zonneplan gevestigd, één van de grotere leveranciers en installateurs van zonnepanelen in Nederland. Het bedrijf opereert vooral op de particuliere markt en investeerde in 2021 in de 'Zonneplan Academy'.
In een loods op industrieterrein Marslanden is een aantal daken nagebouwd waarop nieuwe medewerkers in twee weken worden klaar gestoomd voor het echte werk. "We hebben veel zij-instromers en op deze manier kunnen we ze snel inzetten." David Venderbos doet als recruiter voor Zonneplan ook veel wervingscampagnes voor nieuwe medewerkers. "De opleiding is ons vooral ook te doen om een goede kwaliteitsstandaard voor al ons personeel."

Een jaar wachttijd oplossen

Voor Bart Muijzer in Borne was het gister eindelijk zover. De familie Muijzer heeft elf maanden moeten wachten, donderdag werden de lang verwachte 15 zonnepanelen geïnstalleerd. "Is wel lekker want we rijden inmiddels ook elektrisch." Bart heeft meteen de app geïnstalleerd en vanavond hoopt hij voor het eerst te kunnen aflezen wat die vijftien stuks op het dak hem opleveren.
"Op dit moment is de wachttijd in deze branche zes weken tot maximaal een half jaar." Frank Breukelman, woordvoerder van Zonneplan wil benadrukken dat een jaar wachten inmiddels niet meer reëel is. "En dat is mede te danken aan de Academy."
Steeds vaker interne bedrijfsopleidingen als antwoord op groeiende personeelstekorten

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.