Nieuws

'Twentse gemeenten wisten niet dat ze via omstreden duurzaam project in Turkije CO2-uitstoot compenseerden'

Twentse gemeenten investeerden zonder het te weten in een omstreden Turks windmolenpark
Twentse gemeenten investeerden zonder het te weten in een omstreden Turks windmolenpark © RTV Oost
Gemeenten in Twente wisten niet dat met certificaten die zij aanschaften voor de CO2-compensatie van hun gasgebruik investeerden in een omstreden windmolenpark in Turkije. Dat zei wethouder Jaimi van Essen van de gemeente Losser vanavond in het televisieprogramma Pointer dat onderzoek deed naar het compenseren van CO2-uitstoot door gemeenten. Van Essen is voorzitter van de Regionale Energiestrategie Twente.
Pointer meldde eerder vandaag dat gemeenten in Twente CO2-uitstoot compenseerden via omstreden projecten in het buitenland. De gemeenten kochten certificaten van een Turks windmolenpark in Cesme in Turkije.
Maar rondom dit park ging nogal wat mis. Omwonenden kwamen in opstand tegen het windmolenbedrijf, omdat ze niet goed geïnformeerd waren door de Turkse overheid over de komst van de windmolens. In Pointer werd vanavond een omwonende van het park in Turkije opgevoerd. Haar familie was volgens haar van het ene op het andere moment een stuk grond kwijt.

Toch nog certificaten gekocht

Vanwege de problemen mochten vanaf 2020 geen certificaten meer worden verkocht, maar afgelopen jaar kochten Twentse gemeenten die toch. Volgens Van Essen dus zonder te weten dat de certificaten van het Turkse windmolenpark waren. "In 2019 hebben we als samenwerkende gemeenten gezegd, wij willen ons gas en elektra duurzaam inkopen in de regio", zei Van Essen vanavond in het programma. "Voor elektra kon dat meteen, maar voor gas niet en toen hebben we gebruik gemaakt van bepaalde certificaten om ons aardgasverbruik te compenseren."
Daarmee werd het CO2-verbruik van op gasgestookte zwembaden, gemeentehuizen en bibliotheken gecompenseerd. "Alles wat bij de gemeentelijke organisatie hoort of daar direct aan gelieerd is, waar we gas voor afnemen", legt Van Essen uit. "Voor een groot gedeelte doen we dat met groen gas. En voor een ander deel doen we dat met CO2-gecompenseerd gas."

Keurmerk

De gemeente vaart daarbij op het keurmerk Gold Standard van het Wereld Natuur Fonds. "Wij vertrouwen op Gold Standard, ook omdat de rijksoverheid specifiek over deze certificeringen op haar website het één en ander zegt. En als dat niet goed gaat dan hoop ik van harte dat alle gemeenten die er hierna gebruik van maken niet meer in projecten investeren die onze eigen goedkeuring niet zouden kunnen krijgen."
Wat Van Essen betreft stopt het gebruik van de certificaten. "Vanaf 1 januari 2025 kunnen gemeenten overstappen op groen gas uit onze eigen regio en dan behoren certificaten wat mij betreft tot het verleden maar het is altijd een lokale aangelegenheid voor een college, voor een gemeenteraad, om dat te besluiten."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.