Nieuws

De 27e editie Dauwpop begint vanmiddag: een metamorfose zonder enig gezichtsverlies

Dauwpop in Hellendoorn
Dauwpop in Hellendoorn © Bart Heemskerk
De 27e editie van Dauwpop in Hellendoorn gaat vanmiddag van start. Het festival in Hellendoorn is inmiddels uitgegroeid van een regionaal feestje op Hemelvaartsdag tot een volwaardig tweedaags festival met artiesten van internationale allure. Maar nog steeds met de 'magische locatie' en de 'unieke sfeer' als grootste troeven.
Dat is althans wat Rob Telgenkamp, organisator van het festival, vaak terug krijgt. "Die plek is gewoon uniek, daar zijn we ook heel zuinig op”, vertelde hij eerder in cultuurprogramma Spunck Podium. “Dat het in het bos is en dat wij daar dan mogen zitten!"

Metamorfose

En laten dat ook net dé twee dingen zijn die onveranderd zijn gebleven sinds de eerste editie in 1995. Want het hoofdpodium staat ook dit jaar weer zo ongeveer op dezelfde plek als waar in 1995 zo’n 1100 bezoekers voor stonden.
Dauwpop 2019
Dauwpop 2019 © RTV Oost
Voor de rest heeft het festival wel een flinke metamorfose gehad. De belangrijkste drie: Hemelvaartsdag is niet meer heilig, het festival beslaat twee dagen én het aantal bezoekers is behoorlijk gestegen. Ter illustratie: er werken per festivaldag zo’n 1100 mensen en vrijwilligers.

Eigen smoel

En dus kan het gebeuren dat Dauwpop begint in juni, op een vrijdag nota bene. Het is de vlucht naar voren die Dauwpop enkele jaren geleden al inzette, toen na een haast desastreus verlopen editie - de temperatuur bleef die dag onder de tien graden, bezoekers bleven uit - de bodem van de put in zicht kwam.
Het festival, dat tot die tijd knap bleef balanceren tussen een serieus popfestival en een regionaal feestje, haalde ternauwernood bakzeil en besloot er alsnog voor te gaan. Door meer een eigen smoel te kweken en dan het liefst zonder gezichtsverlies te lijden.

Grote namen

Die eigen smoel van Dauwpop zit zo’n beetje links van het midden, aldus Telgenkamp. “En daarin zoeken we dan heus de randjes op. Guus Meeuwis, met alle respect, zul je bij ons niet meer zien. Bökkers staat er natuurlijk, maar ook John Coffey moet kunnen komen spelen. Of ingetogen bands als Madrugada of die jongens van Elephant.”
Goldband keert dit jaar terug naar Dauwpop
Goldband keert dit jaar terug naar Dauwpop © Goldband
Met uiteindelijk de grote namen die bovenaan de poster staan. Echt grote namen, zoals The Prodigy en Franz Ferdinand van internationaal kaliber. Op nationaal niveau zijn acts als Goldband, Danny Vera, Son Mieux en The Opposites absolute eredivisie.
En daaronder, op de vijf kleinere podia, voor ieder wat wils. Of het nou alternatieve gitaarrock is, soepele r&b of misschien zware techno op het door het Nijverdalse dj-duo Refuse gerunde nieuwe techno-podium BEUK is. Dauwpop blijft Dauwpop. Op diezelfde unieke locatie als altijd. En, gezien de positieve weersverwachting, ongetwijfeld ook met een prima sfeer.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.