Nieuws

Broers Kleine en Grote Wolf ontkennen serie moordaanslagen: "Niet de man met het dodenmasker"

De broers Grote (links) en Kleine Wolf
De broers Grote (links) en Kleine Wolf © Petra Urban
Twee broers die door de rechtbank tot een kwart eeuw cel veroordeeld zijn voor het uitvoeren van verschillende moordaanslagen in Twente en Gronau, hebben in hun hoger beroepszaak onschuld bepleit. "Ik was niet de grote man met het dodenmasker die uit de auto stapte en schoot." De openbaar aanklager acht hen wel schuldig en heeft (wederom) forse celstraffen geëist.
In de hoger beroepszaak draait het om verschillende moordaanslagen in 2017: Het in brand steken van een kapper in Enschede, het beschieten van een man op de Ruischenborchstraat in dezelfde stad, het doorzeven van een man voor zijn huis in Gronau en het onder vuur nemen van een huis en een shishalounge in Enschede.

Grote en Kleine Wolf

Volgens het OM zijn de broers Kleine en Grote Wolf verantwoordelijk voor de aanslagen. Grote Wolf zou de kapper in brand hebben gestoken en de aanslag op de Ruischenborchstraat hebben gepleegd. Kleine Wolf zou het beschieten van een man in Gronau en de panden in Enschede op zijn geweten hebben.
Verschillende getuigen hebben zich belastend over Kleine Wolf uitgelaten. Maar volgens zijn advocate Brigitte Roodveldt heeft geen van die getuigen daadwerkelijk gezien dat haar cliënt de daden zou hebben begaan. "Getuigen hebben het allemaal uit tweede hand, hoe betrouwbaar is dat?"

Dodenmasker

Daarnaast heeft de beschoten man uit Gronau (die de aanslag wonderwel overleefde) het over een grote man met een dodenmasker als dader. "Mijn cliënt is allesbehalve een grote man", zegt Roodveldt. "Hij heet niet voor niets Kleine Wolf. Je kunt van alles van hem zeggen, maar niet dat hij groot is." Ook Kleine Wolf zelf zegt: "Ik was niet de grote man met het dodenmasker die uit de auto stapte en schoot."
Dat er een bonnetje van een feestwinkel is gevonden, die zou duiden op de aanschaf van zo'n masker, is volgens Roodveldt niet bruikbaar als bewijs. "Dat bonnetje dateert van na de aanslag." En dat er dna van haar cliënt zat op het wapen dat is gebruikt bij de moordaanslag? "Er zat dna op van minimaal vijf verschillende personen." Kleine Wolf ontkent ook niet het wapen ooit vast te hebben gehad, maar volgens hem niet op die avond.
"Los daarvan blijkt uit het dossier niet dat er dna van cliënt is aangetroffen op het tasje waar het wapen in zat of dat dit überhaupt onderzocht is. Wanneer daar ook zijn dna op zou zijn aangetroffen wordt het verhaal anders, maar daar blijkt niets van."

Rotterdam en Utrecht

Ook voor het beschieten van een huis en shishalounge Club LuxXx is Kleine Wolf niet verantwoordelijk, stelt strafpleiter Roodveldt: "Op het wapen dat gebruikt is die nacht, zit geen spoor van cliënt. Er is ook geen aanwijzing dat hij in de auto heeft gezeten die werd gebruikt."
Volgens de advocate hebben de veronderstelde opdrachtgevers ontkend dat Kleine Wolf de aanslagen heeft gepleegd: "Het waren partijen afkomstig uit Rotterdam en Utrecht."
Kleine Wolf heeft in een eerdere rechtszaak reeds bekend twee huizen in brand te hebben gestoken in Almelo. Dat heeft hij in opdracht gedaan, stelt hij. In beide huizen waren op dat moment vrouwen aanwezig, die op leeftijd waren. Ze wisten op het nippertje te ontsnappen aan de vlammenzee. Wolfje werd veroordeeld tot 12 jaar cel voor deze aanslagen.
Advocate Roodveldt hoopt dat het bij die straf blijft voor haar cliënt. Het OM wil hem graag ruim 14 jaar extra achter de tralies. De openbaar aanklager hecht veel waarde aan belastende uitlatingen van getuigen over de veronderstelde betrokkenheid van Kleine Wolf bij de aanslagen.
De beschieting van een huis in Enschede
De beschieting van een huis in Enschede © RTV Oost

Grote Wolf

Zijn broer, Grote Wolf, is door de rechtbank veroordeeld tot ruim een kwart eeuw cel. Volgens hem compleet onterecht. Zijn advocaat Vlielander heeft het over een gerechtelijke dwaling: "De officieren van justitie hadden oogkleppen op. Het ging het OM er niet meer om of hij wel schuldig was, als hij maar veroordeeld zou worden." Reden voor Grote Wolf om in hoger beroep te gaan.
Eén van de aanslagen waar Grote Wolf van wordt verdacht, is het in brand steken van een kapper, begin 2017. Zijn advocaat Vlielander daarover: "Er waren en zijn geen sporen van cliënt aangetroffen op de plaats delict, er zijn geen camerabeelden waarop cliënt is herkend. De kapper had geen idee waar het vandaan kwam en verder was er niemand die de naam van cliënt koppelde aan deze zaak, terwijl er toch een waslijst aan getuigen is gehoord."

Mager

Het OM hecht veel waarde aan een getuige met Braziliaanse roots. Maar volgens Vlielander is deze getuige onbetrouwbaar: "Die man is een crimineel, en zegt daarnaast alles 'van horen zeggen' te weten. Dat is mager, erg mager." Daarnaast hebben de veronderstelde opdrachtgevers volgens Vlielander allebei ontkend dat Grote Wolf de aanslag heeft gepleegd.
Ook het beschieten van een man aan de Ruischenborchstraat wordt door Grote Wolf ontkend. Sterker, hij wijst naar een andere verdachte die wel in de onderzoeken wordt genoemd, maar nooit voor de rechter is verschenen. Zijn advocaat: "Deze Brian past naadloos in de signalementen. Waarom is naar hem geen nader onderzoek gedaan? Hij had contact met de veronderstelde opdrachtgever en er is telefoonverkeer over wapens etc."
Strafpleiter Vlielander gaat verder: "Er wordt dna van die Brian op een huls aangetroffen en hij wordt vastgezet. Daarna stopt zijn verhaal. Onbegrijpelijk."

Wie praat, die gaat

Dat Grote Wolf andere verdachten aanwijst als mogelijke dader wordt hem kennelijk niet in dank afgenomen. "Client is meerdere malen met de dood bedreigd; getuige briefjes met de tekst: 'wie praat, die gaat' die hij in de gevangenis heeft ontvangen. Het OM is hiervan op de hoogte. Maar het is een duivels dilemma: moet cliënt praten over deze zaak met de gedachten die hij heeft waarvan hij niet zeker weet of die kloppen? Of houdt hij zijn mond en loopt hij kennelijk het risico om 25 jaar gevangenisstraf te krijgen?"
Het OM hecht waarde aan getuigen die belastend over Grote Wolf verklaren en wijst op de bijzondere munitie die gebruikt is bij de aanslagen. Dezelfde soort munitie werd gevonden in het huis waar Grote Wolf verbleef.
Het gerechtshof doet over anderhalve maand uitspraak, op 12 juli.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.