Nieuws
"Studentenstad Kampen gaat er anders uitzien"; laatste Theologische Universiteit sluit nu echt de deuren

Na bijna 170 jaar komt er een eind aan de ‘Domineesfabriek’ in Kampen. De Theologische Universiteit zal vanaf komend studiejaar geen Nederlandse studenten meer opleiden tot bijvoorbeeld predikant of docent godsdienst. De opleiding verhuist naar Utrecht en daarmee komt er een einde aan een lange traditie van theologen uit Kampen.
Wereldwijd staat de Hanzestad bekend als een van de theologische hoofdsteden. Volgens classispredikant Klaas van der Kamp zie je dat ook terug op Begraafplaats de Zandberg, waar veel theologen liggen begraven. Lopend langs de graven heeft hij bij elke overledene wel een verhaal.
"Hier ligt Klaas Schilder begraven, de oprichter van wat we de Theologische Universiteit aan de Broederweg noemen", vertelt Van der Kamp. Vanwege een verschil van inzicht kon Schilder in het oorlogsjaar 1944 geen hoogleraar blijven aan die andere Theologische Universiteit aan de Oudestraat. En zo had Kampen na de Tweede Wereldoorlog ineens twee theologische opleidingen.
Wereldberoemd
In de hele wereld kreeg het plaatsje aan de IJssel bekendheid. Van der Kamp: "Eerst legde ik nog uit dat Kampen ongeveer tachtig mijl van Amsterdam ligt. Maar later als ik onder theologen was, dan zeiden ze: oh, maar Kampen, dat kennen we!"
De vraag is hoelang die bekendheid nog zal duren. Want nadat ruim tien jaar geleden de eerste Theologische Universiteit al verhuisde naar Groningen en Amsterdam, neemt de universiteit aan de Broederweg vanaf komen studiejaar geen nieuwe studenten meer aan.
Laatste universiteit
"Heel jammer", zegt Sarah Folmer (28). Ze werkt als bijbaan in de theologische bibliotheek in Kampen en studeert ook zelf theologie. "Studentenstad Kampen gaat er toch anders uitzien. Want er zijn al eerder andere opleidingen vertrokken naar bijvoorbeeld Zwolle. En nu vertrekt ook de laatste universiteit."
Ik heb er verdriet van, ik vind het wel jammer.
Sommige studenten aan de opleiding wonen nu nog in de laatste studentenhuizen in Kampen. "Dat zal volgend jaar anders zijn", aldus Folmer. De opleiding verhuist dan naar Utrecht en daarmee waarschijnlijk ook alle theologiestudenten. Alleen buitenlandse studenten krijgen nog een jaar de tijd om hun opleiding in Kampen af te ronden.
Klaas van der Kamp zette zelf zijn handtekening onder het vertrek van de universiteit bij de Oudestraat in 2012. "Het kon niet anders, om de opleiding levensvatbaar te houden. Maar ik heb er wel verdriet van, ik vind het wel jammer."
Levensvatbaar
Dat gevoel herkent Kampenaar Pim Boven. Hij is de voorzitter van het College van Bestuur van de Theologische Universiteit Kampen/Utrecht en tekende voor het definitieve vertrek uit Overijssel. "Het was een pittig besluit. Ik snap dat het voor Kampen een klap is, omdat ik weet hoe belangrijk de universiteit voor deze plaatst is." Maar tegelijkertijd geeft ook Boven aan dat het vertrek naar Utrecht nodig is om het voortbestaan van de theologische opleiding te waarborgen.
Bibliotheek
Wat rest in Kampen, los van de laatste buitenlandse studenten, is de imposante bibliotheek met godsdienstige boeken van vele honderden jaren oud. Die blijft voorlopig nog in Kampen, totdat er in Utrecht een permanente plek is gevonden voor de duizenden boeken en naslagwerken.
Einde aan de ‘Domineesfabriek’ in Kampen, nu de opleiding naar Utrecht verhuist
Kampen zonder Theologische Universiteit. Het zal voor sommigen toch wel even wennen zijn. "Tegenwoordig mag je mbo-scholieren ook student noemen, dus er blijven studenten in Kampen. Al zijn het geen hoger opgeleide studenten meer", aldus Pim Boven.
Sarah Folmer zal de verhuizing naar Utrecht waarschijnlijk niet meemaken. "Ik hoop van niet inderdaad. Ik probeer voor die tijd klaar te zijn met mijn studie."