Nieuws

Rode loper voor meer blauw op straat: Overijssel hoopt op betere verdeling agenten

Politieagenten aan het werk in Zwolle
Politieagenten aan het werk in Zwolle © ANP
Oost-Nederland is een van de regio’s die te weinig politieagenten krijgt. Minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid werkt aan een nieuw verdeelmodel, dat ervoor moet zorgen dat politieagenten beter verdeeld worden over het land. Burgemeesters van de Overijsselse steden, die meewerkten aan de plannen, juichen de veranderingen toe. "Meer politie is altijd welkom."
Uit onderzoek van de NOS bleek eerder dat Oost-Nederland te weinig politieagenten krijgt, terwijl de Randstad er juist te veel heeft. De eenheid Oost-Nederland heeft volgens het verdeelsysteem recht op zo'n duizend agenten extra, becijferde de NOS. Al plaatst de Enschedese burgemeester Roelof Bleker daarbij wel een kanttekening. "Het behoeft enige nuancering, want deze berekening ging uit van een verouderd rekenmodel", zegt Bleker.
Maar dát meer blauw op straat geen overbodige luxe is, vinden de burgemeesters van de Overijsselse steden wel degelijk. "Meer politiecapaciteit is altijd welkom", zegt Peter Snijders, burgemeester van Zwolle. "Dat is ook van belang, gezien de toegenomen veiligheidsvraagstukken waar ook Zwolle en de regio mee geconfronteerd worden."

Eisen aan nieuwe verdeling

Voor het nieuwe verdeelsysteem van politieagenten waaraan de minister nu werkt, gaven de Overijsselse burgemeesters de nodige input. Zo willen de burgemeesters dat er bij de verdeling van agenten meer gekeken wordt naar het inwoneraantal van de regio, maar ook dat er een nieuwe manier komt om de werkdruk bij de politie te meten. Ook willen de burgemeesters dat er vaker geëvalueerd wordt of de politiecapaciteit wel eerlijk verdeeld is over het land.
"De minister heeft positief gereageerd op het verzoek en er is vertrouwen dat een vernieuwd model goed zal uitpakken voor Oost-Nederland", zegt Bleker namens de burgemeesters van de andere Twentse steden.
Ik geloof niet dat het in Deventer minder goed gaat dan elders
Ron König, burgemeester Deventer
Toch wil burgemeester Ron König van Deventer zich niet blindstaren op de cijfers. "Capaciteit van politie blijft altijd een onderwerp van gesprek in de regio. Ik geloof niet dat het in Deventer minder goed gaat dan elders. De politie is er als ze er moeten zijn, ook bij voetbalwedstrijden bijvoorbeeld. Natuurlijk wil je altijd meer capaciteit beschikbaar hebben, maar de budgetten zijn niet oneindig."
Nieuwe verdeling

De wijze waarop nieuwe politiesterke wordt verdeeld - de sterkteverdelingssystematiek - wordt op dit moment vernieuwd. Daarbij gaat het om de plaatsing van aspirant-agenten, maar ook om overplaatsingen van agenten vanuit een andere regio. Minister Yesilgöz zegt daarbij te kijken naar de werklast van de regionale eenheden, maar ook naar de beschikbaarheid en bereikbaarheid van de politie.

Om Zwolle 'leefbaar en veilig te houden' heeft de stad onlangs een speciale Veiligheidsagenda in het leven geroepen. "Hierin staan de vijf belangrijkste thema’s beschreven waarop we de komende jaren gaan inzetten, samen met inwoners, ondernemers en professionals", zegt burgemeester Snijders. "Daarin speelt de politie ook een belangrijke rol. Daarom is het goed dat er naar de bijbehorende politiecapaciteit gekeken gaat worden."

Schaarste

Minister Yesilgöz zegt 'te onderschrijven dat het belangrijk is om de dekking voor handhaving en toezicht goed te verdelen over Nederland'. "Tegelijk is de politiecapaciteit schaars. Die schaarste wordt in alle eenheden gevoeld", zegt ze.
Wanneer het nieuwe verdeelmodel klaar is, is nog niet duidelijk. "We wachten daar nu op", vertelt burgemeester Bleker van Enschede. De Zwolse burgemeester Snijders zegt de resultaten 'met vertrouwen tegemoet te zien'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.