Nieuws

Grote controle in havengebied Hengelo: 2 auto's in beslag genomen, 51 bekeuringen

De grote controle in Hengelo vanochtend
De grote controle in Hengelo vanochtend © RTV Oost
Politie, douane, de belastingdienst, de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT): tal van instanties waren vanochtend op de been bij een grote controle in het havengebied van Hengelo. De instanties wilden een vuist maken tegen het illegaal verwerken van afval en ondermijning in het havengebied. Er werden twee auto's in beslag genomen, 51 bekeuringen uitgedeeld en de Belastingdienst inde voor tienduizenden euro's aan openstaande rekeningen.
Chauffeurs met een 'A' achterop hun vrachtwagen, verwijzend naar afval, hadden vandaag grote kans dat ze bij Hengelo van de weg werden geplukt door de politie.
"In de milieusector gaat meer geld om dan in de verdovende middelen", zegt Arjan Prins, wijkagent in Hengelo. "Denk dan niet aan huisafval, maar aan bijvoorbeeld containers vol met oud ijzer. We willen goed zicht krijgen op die afvalstromen, vandaar deze grote controle."

Zicht ontbreekt

Wat er allemaal in het havengebied bij Hengelo gebeurt, is voor de politie niet altijd even duidelijk. "Er zijn heel veel voertuigen hier waar geen reclame op staat. Die komen uit loodsjes waar ook niets op staat en waarvan we niet weten wat er zit", zegt Prins. "Door dit soort controles te doen, proberen we wat meer zicht te krijgen van welk bedrijf waar zit."
Wij keken mee bij de grote controle:
Grote controle in Hengelo: "Willen beter zicht op wat hier gebeurt"
Terwijl Prins zijn verhaal doet, begeleidt een motoragent een vrachtwagen vol oud ijzer naar de parkeerplaats van de Makro. Controleurs van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) klimmen op de containers, om de lading te controleren.
"Ze kijken wat voor afval erin zit en of het klopt met de papieren. Oud ijzer is niet alleen oud ijzer; het kan ook zijn dat er huisraad tussen zit, zoals wasmachines of drogers. Dat moet allemaal apart ingezameld worden", vertelt Prins.

Opbrengst

Ook dure auto's worden van de weg gehaald en in sommige gevallen uitgekamd door Douane-medewerkers. En met behulp van automatische kentekenherkenning, de ANPR, worden ook automobilisten met openstaande schulden staande gehouden.
Wat dat zoal oplevert? "Heel divers", zegt Prins. "Denk aan chauffeurs die helemaal geen papieren hebben om een vrachtwagen te mogen besturen, een lading die niet klopt met de papieren, of rij- en rusttijden die niet kloppen. Maar we stuiten ook op bedrijven waarvan we helemaal niet wisten dat ze hier zitten. Het levert ons heel veel op."

Resultaten

Onderaan de streep werden er twee auto's in beslag genomen en inde de Belastingdienst voor tienduizenden euro's aan openstaande rekeningen. Ook werden er 51 bekeuringen uitgedeeld: van het hebben van geen rijbewijs tot een te zwaar beladen voertuig.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.