Nieuws

Veel vragen bij open dag begraafplaatsen Hellendoorn

Open dag op gemeentelijke begraafplaatsen in Hellendoorn
Open dag op gemeentelijke begraafplaatsen in Hellendoorn © RTV Oost, Oscar Siep
De gemeentelijke begraafplaatsen in Helledoorn hielden vandaag een open dag en daar bleek dat er nog veel onbekendheden zijn als het gaat om de dood. Een kleine honderd mensen kreeg een rondleiding op één van de begraafplaatsen die Helledoorn rijk is. "Ik heb nog nooit gezien hoe dat werkt met zo'n keldergraf, dat ze dat met beton doen wist ik niet", aldus één van de verbaasde bezoekers.
Natuurbegraafplaats Het Kleine Blik is nog vrij nieuw. De grote begraafplaats aan de Ninaberlaan heeft de opzet van een park. Hier worden al honderden jaren mensen begraven uit de wijde omgeving rond Hellendoorn.

Veel vragen om te beantwoorden

Ronald Meenderink is één van de beheerders van de begraafplaats, een open dag vindt hij heel logisch. "Ik merkte dat er meer behoefte bij de mensen is als alleen maar hier komen en een bloemetje brengen."
Ronald en zijn collega's vertellen over de betekenis van eeuwige grafrechten, over manieren van begraven. Vrijwilligers van stichting 't Oale Kerkhof verhalen over de geschiedenis, over de rol van het geloof en over rituelen. Paul Janse van 't Oale Kerkhof: "Er is een reden dat de klokken op de begraafplaats in een toren hangen. Net als de haan op de kerktoren daar niet zomaar staat, als 'smorgens de zon opkomt moet die de duivels en geesten in de lucht verdrijven."
In deze video meer over de open dag in Hellendoorn:
Open dag op gemeentelijke begraafplaatsen in Hellendoorn

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.