Overig

Stage-opdracht | Team Veiligheid (ingevuld)

Stageplaats team Veiligheid
Stageplaats team Veiligheid © RTV Oost
Als stagiair(e) bij het team Veiligheid op de afdeling ondersteun je ons team bij onderzoek op gebied van de rechtspraak in alle facetten. Je werkt nauw samen met de afdelingsprofessionals en krijgt de kans om praktijkervaring op te doen binnen een dynamische omgeving.
Redactieteam Politiek, Economie, Groen & Veiligheid
Contactpersoon: Tom Meerbeek
Stage-opdracht: Onderzoek op gebied misdaad, rechtbank- en justitieverslaggeving
Opleiding: hbo Journalistiek, criminologie, hbo recht, creative business
Periode: September 2023 - januari 2024

Wat ga je doen?

Als stagiair(e) bij het team Veiligheid op de afdeling Politiek, Economie, Groen & Veiligheid ondersteun je ons team bij onderzoek op gebied van de rechtspraak in alle facetten. Je werkt nauw samen met de afdelingsprofessionals en krijgt de kans om praktijkervaring op te doen binnen een dynamische omgeving.
Je verkrijgt inzicht in de rechtspraak met betrekking tot georganiseerde misdaad in de provincie Overijssel en je levert van een onthullende bijdrage in de vorm van online artikelen, video's en/of podcasts.

Wat breng je mee?

 • Studieachtergrond in (onderzoeks)journalistiek, recht, criminologie of een gerelateerd vakgebied.
 • Basiskennis van online- en audiovisuele technieken.
 • Goede schriftelijke en mondelinge communicatieve vaardigheden.
 • Vaardigheid in het werken met tekstverwerkingsprogramma’s, audiovisuele montage- en opname
 • Creatief denkvermogen en oog voor detail.
 • Proactieve en zelfstandige werkhouding.

Taken en verantwoordelijkheden

 • Onderzoek naar georganiseerde criminaliteit, politie- en justitie, en rechtspraak: Je gaat diepgaand onderzoek doen naar de georganiseerde misdaad in de provincie Overijssel. Dit omvat het bestuderen van politierapporten, rechtbankverslagen, wetgeving en andere relevante bronnen. Je brengt ook de rol van de politie, het Openbaar Ministerie en de rechtbanken in kaart bij de aanpak van georganiseerde misdaad.
 • Vertalen van onderzoeksresultaten: Je vertaalt de verzamelde informatie en inzichten naar online bijdragen. Dit omvat het schrijven van informatieve en onthullende artikelen die de georganiseerde misdaad en de rechtspraak in Overijssel belichten. Daarnaast ga je aan de slag met het maken van video's en/of podcasts waarin je de resultaten van je onderzoek presenteert op een toegankelijke en boeiende manier.
 • Actieve deelname aan teamvergaderingen en brainstormsessies: Je neemt deel aan reguliere teamvergaderingen waarin je jouw voortgang en bevindingen presenteert. Je geeft en ontvangt feedback van je collega's en werkt samen in brainstormsessies om nieuwe ideeën en benaderingen te genereren voor je online bijdragen

Leerdoelen

 • Verkrijgen van diepgaand inzicht in de rechtspraak met betrekking tot georganiseerde misdaad in Overijssel.
 • Ontwikkelen van onderzoeks- en analysevaardigheden met betrekking tot georganiseerde criminaliteit en de juridische processen die daarmee samenhangen.
 • Verbeteren van schrijfvaardigheden voor online artikelen en storytellingvaardigheden voor video's en/of podcasts.
 • Versterken van samenwerkings- en communicatievaardigheden binnen een journalistiek team.

Wat lever je op?

 • Een onthullende bijdrage op het gebied van de rechtspraak en georganiseerde misdaad in Overijssel. Dit kan bijvoorbeeld een artikelreeks zijn waarin je verschillende aspecten van de georganiseerde misdaad belicht, of een video/podcast-serie waarin je interviews afneemt met experts, slachtoffers of betrokkenen.
 • Een schriftelijk verslag van je onderzoeksmethoden, bevindingen en conclusies.
 • Online artikelen, video's en/of podcasts die geschikt zijn voor publicatie op de website of sociale mediakanalen van het mediabedrijf.

Wat zijn je belangrijkste aandachtspunten?

 • Zorg voor een goede balans tussen diepgaande onderzoek informatie en het behouden van de leesbaarheid/luisterbaarheid voor het brede publiek.
 • Rekening houden met de ethische aspecten van het onderwerp

Door wie word je begeleid?

Je wordt begeleid door Jan Colijn, Teun van der Velden en Tom Meerbeek

Hoe word je begeleid?

De drie begeleiders nemen je in eerste instantie op sleeptouw en brengen je de fijne kneepjes van het vak bij, geven uitleg bij rechtszaken en helpen bij eigen onderzoek.

Omvang van de stage

De stage heeft een duur van 5 maanden.

Locatie

Je gaat werken op onze vestiging in Hengelo (Hazenweg 25, 7556BM Hengelo).

Stagevergoeding

Deze bedraagt € 475,- bruto per maand op basis van fulltime (36 uur/5 dagen per week).

Procedure

Ben jij geïnteresseerd in deze journalistieke stage op hbo-niveau? Stuur je gegevens mét motivatie naar sollicitatie@rtvoost.nl. Wil je meer informatie? Stuur dan ook een mail naar sollicitatie@rtvoost.nl.
We kijken ernaar uit om je bij ons team te verwelkomen!

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.