Nieuws

Langste wandelroute van Nederland, het Pieterpad, bestaat 40 jaar

De 94-jarige Suze Bakker blikt terug op herinneringen van haar Pieterpad-B&B in Hellendoorn
De 94-jarige Suze Bakker blikt terug op herinneringen van haar Pieterpad-B&B in Hellendoorn © RTV Oost, Oscar Siep
Op 4 juni 1983 werd het langste wandelpad van Nederland geopend. Het was een initiatief van de twee dames, die vonden dat Nederland wel een serieus lange afstandspad kon gebruiken. Ze waren geïnspireerd door een wandeltocht in het Duitse Zwarte Woud en wilden iets vergelijkbaars in Nederland tot stand brengen.
In de afgelopen veertig jaar moeten duizenden mensen van het Pieterpad gebruik hebben gemaakt. Hoeveel is onbekend omdat het pad openbaar toegankelijk is en er geen register wordt bijgehouden. Oprichters Toos Goorhuis-Tjalsma uit Tilburg en Bertje Jens uit Groningen zouden graag willen weten hoeveel mensen in tussentijd van 'hun' wandelroute hebben genoten.
Het Pieterpad loopt van het Groningse Pieterburen naar de Sint Pietersberg in Zuid-Limburg. De totale afstand is 498 kilometer en in Overijssel loopt de route van Hardenberg naar Holten.

B&B's langs de route

Langs het Pieterpad staan tientallen B&B's om de wandelaars de mogelijkheid te geven dichtbij de route te overnachten. Eén van de eerste Bed and Breakfasts was die van de familie Bakker in Hellendoorn. Pa Bakker is inmiddels al zestien jaar overleden maar zijn vrouw Suze (94jr) heeft nog steeds met enige regelmaat gasten in huis.
Kleine selectie uit de talloze kaarten die Suze kreeg toegestuurd dankzij haar B&B
Kleine selectie uit de talloze kaarten die Suze kreeg toegestuurd dankzij haar B&B © RTV Oost, Oscar Siep
"Het mooiste vind ik de verhalen van die mensen. Vaak zijn ze alleen en lopen ze omdat er iets te verwerken is. Iemand dichtbij die is overleden of een andere nare gebeurtenis in het leven. Bij mij zijn die verhalen veilig want ik vertel nooit van wie het kwam."

'Mooie herinneringen'

Suze Bakker heeft nog een hele stapel kaarten en boekjes waarin gasten een verhaal hebben achtergelaten. Het zijn mooie herinneringen. Ze kwamen uit het hele land en ook wel uit België, ik vond het altijd heel erg leuk om gasten te hebben."
In deze video kun je zien hoe het is in de veertig jaar oude B&B van Suze Bakker:
Het Pieterpad, de langste aaneengesloten wandelroute van Nederland bestaat vandaag 40 jaar

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.