Nieuws

Zomerkermis in Deventer stuk duurder

De kermis is dit jaar weer duurder geworden
De kermis is dit jaar weer duurder geworden © Harry Hol
Ook de kermis ontkomt niet aan inflatie. Het volksfeest bij uitstek heeft dit jaar weer een hoger prijskaartje dan voorheen. Vooral energie en transportkosten maken de attracties duurder.
"We zijn er net, en al twintig euro lichter. Maar we zijn nog niet echt ergens in geweest," zegt een oma die met haar kleinkinderen een dagje Deventer Kermis doet. "Het is echt flink duurder dan vorig jaar. Toen kostte een attractie volgens mij drie euro vijftig. Nu vijf euro." Met zijn vieren tikt dat volgens haar dus flink aan.
"Ja het is flink duur," zegt een jongen die met zijn vrienden in de rij staat bij "De Booster". Het ding is meters hoog en draait flink over de kop. "Wie betaalt dat nou?" roept de jongen uit. Nou hij, want met zijn vrienden gaat hij toch aan boord. "Het is het ook wel waard," zegt hij.

Energiekosten

Volgens Ráchel van Meetelen, uitbater van de poffertjeskraam en lid van de Bond van Kermisexploitanten zijn de hogere prijzen te wijten aan hoge energieprijzen en loonkosten. "Transport kost veel. En we gebruiken aggregaten die op diesel draaien." Van Meetelen hoefde de poffertjes dit jaar overigens niet duurder te maken. "Vorig jaar moesten we de prijzen verhogen, maar door innovatie in onze keuken zijn we nu minder geld kwijt aan energie en hoeven we nu niet te verhogen."

Onterecht

Dat de kermis nu gezien wordt als een 'duur uitje' vindt van Meetelen onterecht. "Je kan zelf bepalen hoe duur je het maakt. Er zijn is al een belevenis. Of je doet maar een attractie. Het is sowieso gezellig om hier te komen. De kermis is nog steeds het meest betaalbare uitje voor een gezin. Je hoeft er ook niet voor op reis: we zitten vlakbij de mensen in het centrum."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.