Nieuws
Stalen constructie maakte einde aan leven werknemer (47) in Kampen: "Het is een gruwelijke dood"

"Een zeer tragisch ongeval." Het zijn de eerste woorden van de officier van justitie in de rechtszaak tegen een staalbedrijf uit Kampen en een verantwoordelijke medewerker. Op 18 januari vorig jaar kwam in hun bedrijfshal een stalen spant naar beneden. Daarbij kwam een 47-jarige Poolse man om het leven. De medewerker en het bedrijf worden verweten onvoorzichtig te werk te zijn gegaan.
Het 14 meter lange stalen spant met een gewicht van twee ton kon naar beneden vallen doordat de verantwoordelijk medewerker deze loskoppelde van de bovenloopkraan waar het spant in hing. Een Poolse man, lasser bij het bedrijf, kwam onder het spant terecht. Hij werd na het ongeval tweemaal gereanimeerd, maar overleed in het ziekenhuis aan de gevolgen van het ongeval.
Boete en taakstraf
De directeur van het bedrijf hoorde een boete van 90.000 euro tegen zijn bedrijf eisen, waarvan 30.000 voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. De verantwoordelijke werknemer tweehonderd uur taakstraf.
Daarnaast wordt er door de nabestaanden zo'n 4.200 euro schade- en reisvergoeding gevorderd.
Een stalen spant is een balk die gebruikt wordt om bijvoorbeeld huizen, bedrijfshallen of stallen mee te bouwen
"Het is een gruwelijke dood geweest", zegt de zus van het slachtoffer in de rechtbank in Zwolle. "Er moet recht gedaan worden. Niet alleen voor mijn broer, maar ook voor alle andere medewerkers. Dat dit nooit meer kan gebeuren."
Twee ton
Het is dinsdag 18 januari in 2022 als het om 09.25 uur het vreselijk misgaat in Kampen. Twee medewerkers zijn bezig met het lassen van het metalen spant, terwijl de verantwoordelijke medewerker in de bedrijfshal daarnaast bezig is. Terwijl er gelast wordt, valt het metalen span om. Dat kon gebeuren omdat de verantwoordelijke werknemer de kraan - die de borg was van het metalen span - een kwartier eerder loskoppelde om zelf te gebruiken in de andere hal.

De verantwoordelijke medewerker had in samenspraak met een werknemer besloten dat het span wel kon blijven staan door blokken hout neer te leggen. "Ik heb de focus niet goed gehad. Dat is mij te verwijten", reageert de verantwoordelijke medewerker huilend. "Je draait het niet meer terug. Ik had het gewoon goed moeten doen."
Risico's in kaart
Hoe kon het gebeuren dat de kraan werd gebruikt voor andere werkzaamheden en het span daardoor niet geborgd was? Daar heeft de directeur van het staalbedrijf ook geen antwoord op. "De afspraak was dat het span altijd bevestigd zou zijn aan de kraan. Maar ik ben er niet bij betrokken geweest."
Het bedrijf is tekortgeschoten met bijna alle veiligheidsmaatregelen
Hoewel de directeur niet aanwezig was tijdens het ongeval, had hij de veiligheidseisen niet goed in orde. "Hebt u maandelijkse overleggen gehad over veiligheid?", vraagt rechter. "Hebt u de risico's in kaart gebracht van het werken met zo'n groot span?" Het antwoord van de directeur is simpel: "Nee, dat hebben we niet gedaan."
Losgekoppeld
Het Openbaar Ministerie verwijt het bedrijf dan ook dat de Arboregels niet gevolgd werden. Instructies en protocollen waren niet uitgewerkt en het risico van het omvallen van een stalenconstructie werd niet besproken met medewerkers. "Er was zelfs geen afspraak vastgelegd of een constructie losgekoppeld mocht worden. Het bedrijf is tekortgeschoten met bijna alle veiligheidsmaatregelen", zegt de officier van justitie.
Op camerabeelden de dagen voorafgaand aan het ongeval is te zien dat het borgen van de constructie lang niet altijd werd gedaan. Terwijl er wel gewoon gewerkt werd. "Ook toen was de verantwoordelijke medewerker altijd aanwezig en zag hij dat de constructie losgekoppeld werd. Hij liep dan zelf ook door de constructie heen", vervolgt de officier.
Blokjes hout
Het bedrijf, dat sinds 2015 bestaat en gegroeid is naar zo'n 35 medewerkers, was niet gewend om te werken met dergelijke grote constructies. "Dit soort klussen kregen we één of twee keer per jaar", legt de directeur uit. "Nee, ik heb er nooit over nagedacht om extern advies te vragen om de risico's in kaart te brengen. Onze manier van werken was veilig, dacht ik."
De directeur heeft nooit gevraagd hoe het met mij ging
De verantwoordelijk medewerker legt uit hoe het ongeval kon gebeuren. "In overleg met een collega besloten we dat de constructie wel stevig stond door de blokken hout. Ik had de kraan zelf nodig in de andere hal en dacht dat dit prima kon. Nadat ik de kraan gebruikt had, heb ik het spant niet opnieuw bevestigd. Dat is een fout geweest."
'U kan ook niet slapen'
Nadat het gruwelijk misging, kwam de zus van de Poolse werknemer naar Nederland. Ze ging naar de bedrijfshal en kreeg later nog vanuit het ziekenhuis een tasje met de bebloede kleding van haar overleden broer. "Niemand hielp mij toen. De directeur heeft mij later, na de crematie, ook niets meer gevraagd. Niet hoe het met mij ging, niet of hij ergens mee kon helpen. Daar was geen tijd voor, kreeg ik te horen."
Hoewel de verantwoordelijke medewerker de fatale keuze maakte om de constructie los te koppelen van de kraan, verwijt de zus van het slachtoffer de verantwoordelijke medewerker niet. "U bent net als ik een werknemer. U had dit ook niet gewild. U deed ook maar wat er door het bedrijf van u gevraagd werd. De directeur had de veiligheidsmaatregelen moeten treffen. Zoals ik kan ook u niet slapen, dat weet ik."
Haar broer werd gecremeerd, zonder dat ze daar zelf voor kon kiezen. "Ik heb nu alleen het tasje met zijn bebloede kleding nog. Wij moeten hier als familie verder mee leven. Het enige wat ik wil, is gerechtigheid."
Uitspraak
Om te zorgen dat het bedrijf nu de veiligheidszaken wel op orde heeft, eist de officier van justitie naast een onvoorwaardelijke boete, ook de voorwaardelijke boete met proeftijd. De uitspraak volgt over twee weken.