Nieuws

Zwolle vangt maximaal zestig minderjarige vluchtelingen op in hotel na spoedverzoek van COA

Stadhuis van Zwolle
Stadhuis van Zwolle © RTV Oost
Zwolle vangt vanaf 1 juli maximaal zestig alleenstaande minderjarige vluchtelingen op. Dat gebeurt in het Mercure Hotel aan de Hertsenbergweg in Zwolle. Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers heeft de gemeente gevraagd om met spoed mee te werken aan de opvang. De jongeren blijven tot het eind van het jaar.
De gemeente heeft besloten om mee te werken aan dit verzoek. De vraag naar opvangplaatsen Alleenstaande Mindjarige Vreemdelingen (AMV) is landelijk al langere tijd groot. Op dit moment biedt Zwolle nog geen opvang aan deze groep vluchtelingen. Het gaat om jongeren van vijftien tot en met zeventien jaar oud.
De jongeren die in het Mercure Hotel opgevangen gaan worden, hebben nog geen status. In de opvang krijgen ze de tijd om zich voor te bereiden op de asielprocedure en het doorlopen van deze procedure. Ook krijgen ze Nederlands onderwijs.

Vorig jaar 4.200

Momenteel komen veel vluchtelingen naar Nederland, onder wie ook alleenstaande minderjarigen. Vorig jaar waren dit er ruim 4.200. Veel van die jongeren zijn gevlucht voor oorlogsgeweld en andere bedreigingen. De meeste vluchtelingen komen aan in aanmeldcentrum Ter Apel. Omdat er te weinig opvanglocaties zijn, zoekt het COA in het hele land naar extra (tijdelijke) locaties voor deze specifieke doelgroep, ook in Zwolle.
“De urgentie is voor ons duidelijk”, geeft wethouder Inclusieve Samenleving Dorrit de Jong aan. “We hebben in onze langetermijnvisie voor de opvang van vluchtelingen al aangegeven dat we de doelgroep Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen willen opvangen. Hier dringt onze gemeenteraad ook al langer op aan. De vraag naar opvanglocaties voor deze kwetsbare groep is groot. Wij werken dan ook graag mee aan het verzoek van het COA.”

Duur opvang

Er komen minimaal 46 jongeren en maximaal 60 jongeren naar Zwolle. De opvang start op 1 juli en duurt tot 31 december. Het COA begint vanaf 26 juni met voorbereidende werkzaamheden in het hotel. De omwonenden en bedrijven rondom het Mercure Hotel hebben een brief ontvangen waarin ze worden uitgenodigd voor een inloopbijeenkomst. in het hotel. Medewerkers van de gemeente Zwolle en het COA geven daar meer informatie en beantwoorden vragen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.