Raalte verdacht slachterij van verontreiniging rioolzuivering door ammoniaklozing

De gemeente Raalte heeft slachterij Hutten in Heeten verdacht van de ammoniaklozing, waardoor afgelopen voorjaar de rioolwaterzuivering (RWZI) in Raalte verontreinigd raakte.

Dat meldt De Stentor. De krant heeft documenten van de gemeente gezien waarin bestuursdwang richting de slachterij is toegepast. De zuiveringsinstallatie werkte wekenlang niet goed en kon in mei uiteindelijk weer in gebruik worden genomen nadat micro-organismen de vervuiling hadden opgeruimd.

Gemeente Raalte voorzichtig

De gemeente Raalte en waterschap Groot Salland noemden geen naam van de vervuiler, er werden slechts extra controles onder meer in Heeten aangekondigd. Volgens de krant was de gemeente Raalte terughoudend met het noemen van een naam van de veroorzaker, omdat in 2011 bij een andere vervuiling van het rioolwater diergeneesmiddelenfabrikant Beaphar als schuldige werd aangewezen. Dat kon uiteindelijk niet worden bewezen, waarna Beaphar met een miljoenenclaim kwam.

Hutten spreekt berichten tegen

De slachterij zegt dat er geen sprake is van een procedure door de gemeente Raalte. Een woordvoerder van het bedrijf zegt dat de slachterij alleen een aankondiging van de gemeente Raalte heeft gekregen dat er zou worden gecontroleerd op lozingen en dat er later is gezegd dat er niets is gevonden.

Wethouder Wagemans van Raalte zegt dat na de ammoniaklozing verschillende bedrijven zijn bezocht, waaronder Hutten. Uit monsters daar bleek dat het afvalwater niet voldeed aan de voorwaarden gesteld in de milieuvergunning. Er is vervolgens bestuursdwang toegepast in die zin dat de lozing op het rioolstelsel is stopgezet.

Raalte: geen verband lozing Hutten en problemen RWZI

Na herstart van de afvalwaterzuivering van het bedrijf voldeed het afvalwater weer aan de norm en kon er weer worden geloosd op het riool. Raalte benadrukt dat er geen verband is aangetoond tussen deze lozing van Hutten op het riool en de verminderde werking van de RWZI.”

Meer over dit onderwerp:
Raalte Heeten RWZI rioolwaterzuivering Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren