gameverslaving

Gameverslaving onder Overijsselse jongeren neemt toe

In Overijssel is er een groot aantal jongeren dat kampt met een verslaving. Drank staat op een eerste plaats gevolgd door gameverslaving. Het aantal jongeren dat in deze groep valt is sterk groeiend. Het vaststellen of een jongere wel of niet verslaafd is aan gamen is echter lastig vast te stellen.
De 19 jarige Bart Wessels uit Almelo gamet tussen de 8 en 11 uur per dag. Het spel "Leaque of Legends" krijgt zijn volledige aandacht, al vindt Bart zichzelf geen verslaafde. "Ik ben verre van verslaafd! Maar ik wil graag heel goed worden zodat ik mijn geld er mee kan verdienen." Op dit moment verdient Bart zijn geld met een parttimebaan al is dit soms lastig te combineren met het gamen. "Je moet het vergelijken met een voetballer, als ik een trainingssessie heb of een toernooi dan kan ik niet werken. Collega's begrijpen dit echter vaak niet."
Gameverslaving moeilijk te definiëren
Volgens Karlijn de Groot, preventiewerker voor Tactus verslavingszorg, is het gamen zelf geen gevaarlijk iets om te doen. "Een gameverslaving definieer je door wat je er voor laat. Een risico ontstaat wanneer jongeren bijvoorbeeld sociaal of op school niet goed mee kunnen komen. En daarnaast in de digitale wereld heel goed zijn in gamen. Deze jongeren zie je dan langzaam afglijden."

Gamen kun je vergelijken met topsport

"Gamen is iets geweldigs. Je probeert met een team een doel te bereiken. Je wordt beter en beter en als je dan dat doel haalt voelt dat geweldig", aldus Bart Wessels. Hij kan zich dan ook geen leven voorstellen zonder. "Ik hoor bij de beste 1500 van West-Europa, dan heb je het over miljoenen gamers. Je kunt het vergelijken met topsport."

Wel of geen probleem

Volgens preventiewerker De Groot is het moeilijk te stellen of een topsporter die 8 uur per dag traint en daar veel voor laat, ook niet over een verslaving kan spreken. Dit in vergelijking met een jongen die minimaal zoveel uren 'traint' met het gamen en ook een doel heeft gesteld. "Als iemand vindt dat hij of zij op het goede pad zit en goed voor zichzelf zorgt, is het moeilijk te zeggen of ze ook verslaafd zijn. In veel gevallen bepaal je zelf wanneer je wel of geen probleem hebt."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.