Nieuws

Kievitsbloem (Zwolse tulp) niet verkozen tot Nationale Bloem

De kievitsbloem, ook wel Zwolse tulp genoemd
De kievitsbloem, ook wel Zwolse tulp genoemd © ANP
De Zwolse tulp, ook wel kievitsbloem genoemd, is niet verkozen tot Nationale Bloem van Nederland. Dat is vanmorgen bekend gemaakt in het BNNVARA-programma Vroege Vogels. Ecoloog Jeroen Bredenbeek is teleurgesteld: "Was een mooie opsteker geweest."
Volgens Bredenbeek is de uiteindelijke winnaar, het madeliefje, vooral verkozen vanwege de naamsbekendheid. "De kievitsbloem was vroeger veel bekender dan nu. Daarom was de verkiezing een mooie opsteker geweest."

"Zet mensen aan het denken"

Ook al is de Zwolse tulp dan niet verkozen tot ons nationale symbool, toch is Bredenbeek wel blij met de verkiezing zelf: "Het is goed dat mensen zich weer even bewust worden van hun omgeving. Wat groeit en bloeit er eigenlijk allemaal." Volgens de ecoloog was de keuze voor de Kievitsbloem misschien wel logischer geweest dan voor het madeliefje: "De bloem kwam vroeger veel meer voor dan nu. Alleen in de uiterwaarden van Zwarte Water en Vecht en in de IJsselmonding bij Zwolle kun je de bloem nog vinden. Dat is echt de natuurlijke habitat nog."
De verkiezing van de Nationale Bloem van Nederland is vooral van symbolische waarde. In de ons omringende landen hebben ze al langer een nationale bloem. Zo hebben de Belgen de klaproos, de Duitsers de korenbloem en de Oostenrijkers de Edelweiss. De verkiezing was een initiatief van kunstenaar Esmée Winkel.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.