Betaald voetbal

Flitsend FC Twente veegt de vloer aan met Heerenveen en staat in finale play-offs

FC Twente kan zich volgende week opmaken voor de finale van de play-offs om Europees voetbal. In eigen stadion werd Heerenveen zondagmiddag in de returnwedstrijd met overmacht aan de kant geschoven door de formatie van Ron Jans: 4-0.
Na de midweekse uitoverwinning van FC Twente (1-2) was de opgave voor Heerenveen in de tweede ontmoeting niet mals. Want zegevieren in De Grolsch Veste was dit eredivisieseizoen voor geen enkele club weggelegd. De thuishaven van de Enschedese club is deze jaargang een onneembaar fort en ook tegen de Friezen, die eerder dit jaar wel een knap punt in de wacht sleepten in Enschede, ging Twente in eigen huis onverstoord verder met uitstekend voetbal.

Vroege treffer Vlap

De gastheren vatten de koe direct bij de horens en gingen van meet af aan op zoek naar de openingstreffer. Waar de eerste doelpoging van Vaclav Cerny nog gepakt werd door Heerenveen-doelman Andries Noppert, moest de Oranje-doelman even later een antwoord schuldig blijven. Michel Vlap bezorgde Twente, op aangeven van Cerny, een kickstart door via de binnenkant van de paal de 1-0 te verzorgen.

Pröpper

De bezoekers konden geen vuist maken tegen een ontketend FC Twente, dat de laatste weken ontegenzeggelijk de best voetballende ploeg van Nederland is. Halverwege de eerste helft kon het thuispubliek, dat voor de gelegenheid volledig in het rood naar het stadion was gekomen, andermaal juichen. Pogingen van Joshua Brenet en Vlap werden nog gekeerd door Noppert, maar in de rebound was het wel raak via Robin Pröpper, 2-0.

Brenet gooit duel in slot

Op slag van rust schroefde de thuisploeg de score op naar 3-0 en daarmee werd de wedstrijd vroegtijdig in het slot gegooid. Vanuit de counter bediende Manfred Ugalde aan de rechterkant Cerny, die op zijn beurt de meegelopen Brenet in stelling bracht om de derde Twentse treffer aan te tekenen.
Vaclav Cerny en Joshua Brenet vieren de 3-0 tegen Heerenveen
Vaclav Cerny en Joshua Brenet vieren de 3-0 tegen Heerenveen © Orange Pictures

Slotakkoord Misidjan

Na rust haalde Twente in een zonovergoten Grolsch Veste de voet van het gaspedaal en geloofde de ploeg van Jans het wel. Heerenveen kreeg een aantal mogelijkheden om de stand wat draaglijker te maken, maar Lars Unnerstall hield zijn doel schoon. Twente voegde in de loop van de tweede helft nog een doelpunt toe aan het totaal.
Ramiz Zerrouki stoomde op en wist in het zestienmetergebied - via een Heerenveen-voet - Virgil Misidjan te bereiken en voor laatstgenoemde was het een koud kunstje om de 4-0 eindstand op het scorebord te zetten.

Sparta of Utrecht

Volgende week donderdag vervolgt FC Twente de strijd om het ticket voor de tweede voorronde van de Conference League. Later vandaag, wanneer Sparta Rotterdam en FC Utrecht het tegen elkaar opnemen in de return, weet de Enschedese formatie wie de tegenstander is.

FC Twente - Heerenveen 4-0
1-0 Vlap (11)
2-0 Pröpper (22)
3-0 Brenet (45)
4-0 Misidjan (68)
Arbiter: Van Boekel
Geel: Sadilek, Zerrouki, Haye
FC Twente: Unnerstall; Brenet, Pleguezuelo, Pröpper (Hilgers/82), Smal; Sadílek (Kjölö/60), Vlap (Steijn/60), Zerrouki; Cerný (Rots/72), Ugalde (Ugalde/60), Misidjan.
Heerenveen: Noppert; Van Ewijk, Bruma, van Ottele, Köhlert; Tahiri, (Olsson/46) Van Amersfoort (Al Hajj/46), Haye; Colassin (Nunnely/46), Van Hooijdonk (Karlsbakk/66), Sahraoui.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.